Lounais-Häme

Sote-kiistely paisui huutomyrskyksi Arkadianmäellä - mietinnön aikataulu jäi yhä auki

Helsinki
21.06.2018, 17:51

Kotimaa

Hallituksen ja opposition sote-jännitteet purkautuivat torstaina eduskunnassa huutoriitelyksi, kun sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oli määrä sopia sote-käsittelyn jatkoaskelista.
Valiokunnan kokoushuoneen ulkopuolella päivystäneet toimittajat kuuntelivat ihmeissään ovien takaa kantautuvaa raivoamista, jollaista yleensä hillitysti käyttäytyvien kansanedustajien suusta harvoin kuulee.
Hallituksen – erityisesti keskustan – ja opposition välejä kiristää sote- ja maakuntauudistuksen viivästyminen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) varoitti keskiviikkona, että uudistuksen alkaminen lykkääntyy vuoden 2021 alkuun, jos sosiaali- ja terveysvaliokunta ei heinäkuussa saa valmiiksi ja perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi sote-mietintöluonnostaan.
Kokoushuoneesta tuli ensimmäisten joukossa ulos valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.), joka poikkeuksellisen kovin sanoin kritisoi valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd.).
Heikkisen mukaan Kiuru ei sallinut äänestystä hallitusryhmien käsittelyaikatauluesityksestä vaan lopetti kokouksen.
– En ole koskaan ollut valiokunnassa tai missään kokouksessa, että jos on kannatettuja esityksiä, niin puheenjohtaja lopettaa kokouksen ilman, että saadaan äänestää, tuohtunut Heikkinen sanoi.
Heikkisen mukaan valiokunnassa käyty keskustelu oli ”kuin villistä lännestä”. Heikkisen mukaan olisi hyvä tarkastella sitä, onko sosiaali- ja terveysvaliokunta toimintakykyinen.
– Kyllä tunnelma oli erittäin kaoottinen tuossa kokouksessa, hän arvioi.

Lomat kompastuskivenä

Käsittelyaikataulukiistelyssä kompastuskiveksi ovat muodostuneet ennen muuta eduskunnan virkamiesten vuosilomat. Ainakin oppositiopuolueissa on haluttu pitää tiukasti kiinni jo entuudestaan täystyöllistettyjen virkamiesten lomista.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvan Outi Alanko-Kahiluodon (vihr.) mukaan valiokunnalla oli torstaiaamuna jo yhteinen käsitys siitä, että valiokunta jatkaa työtä 6. heinäkuuta saakka ja että valiokuntaneuvokset aloittavat vuosilomansa jälkeen mietinnön kirjoittamisen. Hänen mukaansa keskusta muutti yhtäkkiä kantaansa tähän. Hän olettaa käskytyksen aikataulupaineeseen tulleen pääministeriltä.
Alanko-Kahiluoto syytti erityisesti keskustaa epäasiallisesta toiminnasta valiokunnassa. Hänen mukaansa valiokunta ajautui umpikujaan, koska oppositio joutui poliittisen painostuksen kohteeksi ennen äänestystä.
– Olimme tilanteessa, jossa edeltävällä keskustelulla ei yhtäkkiä ollut mitään merkitystä. Sen vuoksi emme voineet äänestää, Alanko-Kahiluoto sanoi toimittajille.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kesää oli aikataulutettu niin, että virkamiehille jäisi heinä-elokuussa neljä viikkoa vuosilomaa ja kolme viikkoa sote-mietintöjen kirjoittamiseen.

Maanantaina palataan asiaan

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru kiisti ykskantaan Hannakaisa Heikkisen kritiikin ja sanoi toimineensa valiokunnassa hyvien kokouskäytäntöjen mukaisesti.
Kiuru toivoo, että eduskunnan puhemiesneuvosto ottaisi kantaa hallitusryhmien esitykseen sote-käsittelyn aikataulusta.
– Minulle on tärkeää, että tässä talossa toimitaan niin sanotusti kirjan mukaan ja noudatetaan tämän talon sääntöjä, Kiuru sanoi.
Puhemies Paula Risikko (kok.) viestitti STT:lle, että puhemiesneuvosto käy maanantain kokouksessaan sote-käsittelyn tilannetta jälleen läpi. Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukset jatkuvat maanantaina.

Orpo: Voisi olla hyvä, että kaikki vähän rauhoittuisivat

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunta pystyisi päättämään ensi viikolla aikatauluista ja käsittelyn etenemisestä.
– Tärkeintä olisi, että päästäisiin eteenpäin. Ehkä voisi olla hyvä, että kaikki vähän myöskin rauhoittuvat asian ympärillä, Orpo sanoi STT:lle ja Ylelle Luxemburgissa.
Orpo toivoo edelleen, että sote-lait tulevat syksyllä voimaan – hyvin valmisteltuina ja käsiteltyinä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic