Lounais-Häme

Sote-kiistely yltyy jälleen - keskustalaiset ja sinisten Saarakkala kantelivat SDP:n Kiurun toiminnasta puhemiesneuvostolle

Helsinki
06.07.2018, 21:57

Kotimaa

Kiista sote-uudistuksen aikataulusta sai perjantaina jälleen uusia kierroksia, kun lakiesityksiä käsittelevän sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) toiminnasta tehtiin kantelu eduskunnan puhemiesneuvostolle.
Kesätauolle jäävän valiokunnan viisi keskustalaisjäsentä sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala syyttävät Kiurua viivyttelystä ja kyseenalaistavat koko valiokunnan kyvyn saada sote-lait käsiteltyä.
– Meille on syntynyt kevään ja kesän kuluessa selvä näkemys, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta kykene nykyisillä toimintatavoilla saamaan (sote- ja maakuntauudistusta koskevaa) lakikokonaisuutta käsiteltyä. Olemme nyt huolestuneita siitä, millaisia vaikutuksia pidemmällä tähtäimellä on, jos valiokunnan puheenjohtajuutta käytetään oppositiopolitiikan välineenä, kantelussa todetaan.
STT ei tavoittanut Kiurua kommentoimaan asiaa. Aiemmin perjantaina Kiuru sanoi, että sote-uudistuksen viivästyminen on ennemmin hallituksesta kuin eduskunnasta kiinni. Hän viittasi siihen, että hallitus on joutunut toistuvasti korjailemaan ja täydentämään lakiesityksiään.
Illalla Kiuru kertoi Facebook-sivullaan yllättyneensä keskustaryhmän ulostulosta, koska aiemmin päivällä valiokunta oli hänen mukaansa päättänyt työnsä hyväntuulisessa ja yhteistyöhakuisessa tunnelmassa.
– Politiikan vastenmielisin piirre on siinä, kun asiat eivät enää riitele vaan ihmiset. Silloin pulassa ollessa etsitään joku muu taho syylliseksi ja käännetään kaikin keinoin huomio sinne, Kiuru kirjoitti Facebookissa.
Valiokunnan perussuomalainen jäsen Arja Juvonen kertoi pitävänsä Kiurua kohtaan esitettyjä syytöksiä kohtuuttomina.

Valiokunnan paineet ovat kovat

Kantelun mukaan Kiuru on estänyt neljästi äänestyksen valiokunnan aikatauluista, asiantuntijakuulemisista tai keskustelun jatkamisesta. Kiurun väitetään myös rikkovan eduskunnan työjärjestyksen määräystä asioiden viivytyksettömästä käsittelystä siten, että hän ei vaadi valiokunnan jäsenten pysyvän asiassa asiantuntijakuulemisten aikana.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tulehtuneesta työilmapiiristä on kerrottu toistuvasti kevään ja kesän aikana. Valiokunnan paineet ovat kovat, sillä se on ratkaisevassa roolissa sote-uudistuksen valmistelussa. Valiokunnan valmistelemien mietintöjen perusteella eduskunnan pitäisi äänestää hallitukselle kriittisen uudistuksen kohtalosta.
Valiokunnan oppositioedustajat lähettivät perjantaina tiedotteessa oman tulkintansa valiokunnan työstä. Heidän mukaansa työtä on hidastanut se, että hallitus ei ole vieläkään toimittanut kaikkia vaadittavia materiaaleja lakiesitysten muokkaamista varten.
SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljusen mielestä Kiuru on toiminut puheenjohtajana moitteettomasti ja tasapuolisesti kaikkia kohtaan.
– Tunteet ovat pinnassa ja väsymystä on, Kiljunen kuvaili valiokunnan työilmapiiriä.

Aika on yhä kortilla

Kiurusta kannelleet edustajat pyytävät, että eduskunnan johto ryhtyy selvittämään toimia, joilla sote-uudistuksen valiokuntakäsittely saataisiin valmiiksi. Kantelun on allekirjoittanut myös sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.).
– Tämä oli vakavan harkinnan tulos. Sen tiedettiin olevan voimakas toimenpide, hän sanoi STT:lle.
Valiokunnan työ jatkuu 20. elokuuta. Heikkinen toivoo, että siihen mennessä asiasta on keskusteltu puhemiesneuvoston kanssa. Puhemiesneuvoston tehtävänä on antaa yleisohjeita myös valiokuntatyöstä.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) viestitti STT:lle palaavansa asiaan maanantaina.
Kiistely asettaa hallituksen uudet aikataulutavoitteet jälleen kyseenalaisiksi. Sote-uudistuksen voimaantuloa lykättiin äskettäin vuodella aikataulupaineiden takia. Jotta aikataulu pitäisi, sote-lait pitäisi saada eduskunnasta läpi marras-joulukuussa.
Heikkisen mukaan vielä ei voi olla varma siitä, onko tämä mahdollista.
– Oma huoleni ei ole poistunut missään vaiheessa. Aika on kortilla ja syyskuu tulee todella pian.

https://www.facebook.com/krista.kiuru.3/posts/2182620348420457

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic