Lounais-Häme

Sote-menojen kasvu kurittaa Humppilan kunnan taloutta

 

Humppilan kunnan tilinpäätös osoittaa karuja lukuja. Viime vuodelle laadittu talousarvio ennakoi noin 356000 euron alijäämää verotulojen laskun sekä sosiaali- ja terveysmenojen voimakkaan kasvun vuoksi. Tilikauden alijäämä kasvoi tilinpäätöksen mukaan lopulta 395000 euroon. Vuosikate kattoi poistoista vain 5,4 prosenttia.

Sosiaali- ja terveyskulujen kasvu on tilinpäätöksen mukaan kestämättömällä tasolla kunnan talouden kannalta. Kulut nousivat edellisvuodesta 634500 euroa. Kunta pitää siirtymistä maakuntahallintoon myönteisenä asiana kulujen ennustettavuuden kannalta. Muilta osin kulujen kasvu on ollut maltillista.

Kunnanjohtaja Jari Keskitalo kuvaa tilinpäätöstä lähes odotusten mukaiseksi

– Oli laskettu, että sote-menot lisääntyvät suurin piirtein 515000 euroa, mutten sitten sinne pätkähti vielä sen verran lisää, ettei sitä saanut muualta kirittyä kiinni.

– Perkaamme koko ajan palvelutarjontaa ja katsomme joka puolelta, miten asioita voidaan tehdä. Meidän taloushan ei tietenkään kestä sitä, että sote-menot kasvavat määrättömästi.

– Tämä ja ensi vuosikin tulevat olemaan suhteellisen haastavia, mutta tuo sote-uudistus voi meidän kannalta olla ihan myönteinenkin asia.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että tilikauden tulos kirjataan kunnan alijäämätilille. Kertynyttä alijäämää kunnalla on tämän jälkeen 416000 euroa eli 177,65 euroa asukkaalta. Alijäämä on katettava tulevina vuosina.

Humppilan lainakanta kasvoi vuoden aikana 253000 eurolla. Vuodenvaihteessa lainaa oli 1647 euroa asukkaalta.

Uuden päiväkodin ja urheilukentän rakentaminen nostaa kunnan lainakantaa tämän ja ensi vuoden aikana, mutta rahoituskuluja helpottaa matala korkotaso.

Myönteistä on kunnanjohtajan mukaan se, että lainakanta asukasta kohti on säällinen ja kunnassa on tekemisen meininki. On päiväkodin ja urheilukentän rakentamisen lisäksi pesäpallokenttä päällystämistä, neuvoteltavana Mäntyrinteen korvaava uusi asumispalveluyksikkö ja kakkostien varren kaavoitusta elinkeinotoiminnan käyttöön.

– Meillä on vahva usko siihen, että tämä tulee näkymään myös kunnan taloudessa… Eiköhän se tästä vähitellen lähde liikkeelle.

Talouden tasapainottamisen lisäksi Humppilan kunnan suurimmat haasteet liittyvät kunnan elinvoimaisuuteen ja laskevaan asukaslukuun. Kunnan asukasluku väheni vuoden aikana 45:llä yhteensä 2343 henkilöön.

Huolenpitoa vaatii myös kunnan vanheneva rakennuskanta, mikä tarkoittaa korjausinvestointeja. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic