Lounais-Häme

Sote-mietinnöt eivät valmistu valiokunnasta tällä viikolla - aikataulua pidetty tärkeänä maakuntavaaleille

Helsinki
26.09.2018, 15:09

Kotimaa

Sote-uudistukseen liittyvät mietinnöt eivät valmistu tällä viikolla eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta. Syyskuun loppua on pidetty tärkeänä ajankohtana mietintöjen valmistumiselle, jotta hallituksen ehdottamat maakuntavaalit voitaisiin pitää toukokuussa.
– Olemme tänään käyneet valiokunnassa aikataulukeskustelun, ja valiokunta on siitä yksimielinen, että tällä tämän viikon aikataululla ei millään tulla maaliin, vahvisti valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) medialle keskiviikkona eduskunnassa.
Hallituksen tavoitteena on ollut, että sote- ja maakuntapaketista voitaisiin äänestää eduskunnassa marraskuussa ja presidentti vahvistaisi paketin ennen joulua, jotta maakuntavaalit voitaisiin pitää toukokuussa.
Tällaisen aikataulun on arvioitu edellyttävän, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saisi sote-mietintöluonnoksensa valmiiksi viimeistään syyskuun loppuun mennessä eli tällä viikolla. Mietintöpaperit ovat vielä menossa myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Pitääkö aikataulu?

Mietintöjen viivästyminen syyskuun lopusta herättää kysymyksen siitä, ehditäänkö lait käsitellä eduskunnassa niin, että maakuntavaalit voitaisiin pitää ensi vuoden toukokuussa – vai onko mahdollista, että maakuntavaalien ajankohta lykkääntyy edelleen.
Puheenjohtaja Kiuru ei halunnut keskiviikkona ottaa kantaa siihen, millä aikataululla mietinnöt voitaisiin saada valmiiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnasta.
– (En) halua käydä sitä spekulaatiota julkisuudessa, että lähtisin veikkailemaan minä tiettynä päivänä (mietintöpaperit valmistuvat), Kiuru sanoi eduskunnassa.
Sote- ja maakuntauudistuksen käsittelylle ei ole eduskunnassa enää liiaksi aikaa, sillä seuraavat eduskuntavaalit on määrä pitää ensi huhtikuussa eli reilun puolen vuoden päästä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic