Lounais-Häme

Sote-pyörät pyörivät Forssaan

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska piipahti maanantaina Forssassa puolueen pyöräilykampanjan yhteydessä. Keskustalaisten pyöräletka lähti perjantaina Lappeenrannasta ja päättyy tänään tiistaina Raumalle.

Pyöräilyn lomassa poliitikot ovat ehtineet tavata kansalaisia. Ovaskan mukaan hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä aluehallinnon täysremontti on herättänyt matkan varrella kansalaisissa huolta ja kysymyksiä.

Ovaska myöntää, että sote-uudistuksen tekeminen maksaa hankkeen alussa runsaasti. Jo nyt maakunnat ovat esimerkiksi alkaneet palkata erilaisia muutos- ja projektijohtajia vetämään hankkeen läpi.

-Onhan se selvä, että kustannukset kasvavat alkuvaiheessa, kun uudistus menee läpi, Ovaska toteaa.

-Uudistusta kuitenkin tehdään, jotta kustannustehokkuus ja tuottavuus olisivat jatkossa hyvällä tasolla. Tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalveluiden menot ovat kasvaneet jyrkästi, ja reaalikasvu on saatava taitettua, hän jatkaa.

Säästöjä löytyy Ovaskan toiveen mukaan vähän joka puolelta, kuten ely- ja aluehallinnosta sekä sosiaali- ja terveyspuolelta.

-On aivan selvä, että rahaa ei ole käytettävissä yhtä paljon kuin ennen, hän sanoo

Maakuntamallissa valta keskittyy aiempaa enemmän maakuntatasolle. Asioista ovat maakunnassa päättämässä maakuntajohtajat ja heidän alaisensa. Maakuntajohtajat ovat huippuvirkoja, joissa myös palkat ja edut ovat huomattavia.

Forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila uskoo, että uusien tehtävien haastavuuden ja sitä kautta palkkatasojen määrittelemiseen voi upota jopa kymmeniä miljoonia.

Ovaska kuitenkin toivoo, että virkojen määrä jopa laskisi, koska muun muassa ely-hallinnon ja aluehallinnon tehtäviä keskittyy maakunnan alle.

-Tällä hetkellä on esimerkiksi maakuntien liittoa ja erilaisia kuntayhtymiä, joissa on paljon virkoja ja päällekkäistä hallintoa. Nyt saamme rakennettua yhteisen maakuntahallinnon, Ovaska perustelee.

Samalla myös kulujen seuraaminen helpottuu. Maakunta pystyy Ovaskan mukaan jatkossa laskemaan tarkemmin, mihin julkisia varoja on käytetty.

-Nykyisellä paletilla kukaan ei ole voinut seurata, kuinka paljon julkista rahaa on kulunut mihinkin.

Ovaska uskoo, että uudistuksen myötä byrokratia kevenee, vaikka mallin mukana tuleekin uusi hallintoporras.

-En tiedä, mistä tulee ajattelu, että maakuntahallinto olisi jotenkin raskas malli. Jatkossa lukemattomat kunnan ja maakunnan välillä olevat toimijat niputetaan yhteen, hän toteaa.

Yhdeksi kysymysmerkiksi Ovaska nostaa kuitenkin alueelliset ratkaisut terveydenhuollossa, jollainen Forssan seudullakin on.

-Seudulliset rakenteet häviävät lakiuudistuksen mukana, Ovaska myöntää.

-Soten tekemä yhtiöittäminen eriyttää perusterveydenhuollon ja alemman erikoissairaanhoidon. Haemme keinoja, joilla saamme seudulliset mallit säilymään, koska varsinainen maakuntamalli ei sitä takaa. Olisi aika järjetöntä hukata tämä meidän mallimme, huomauttaa vierestä Anttila.

Anttilan mukaan suurin voitto sote-sopassa Forssan seudulle olisi, että palvelut säilyisivät paikallisesti.

-Olemme nyt jo tehneet säästöjä, kun meillä on erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon tiivis yhteistyö. Säästämme joka kerta, kun hoidamme täällä, hän sanoo.

Anttila uskoo, että suurimmat säästöt tulevat, kun ihminen hoidetaan oikealla hoidon tasolla, eikä jokaisen pienemmänkin asian vuoksi tarvitse mennä keskussairaalaan.

-Terveyskeskus on huomattavasti halvempi hoitoalusta kuin keskussairaala, joten säästämme aina, kun meillä on erikoissairaanhoidon palveluja täällä, Anttila kertoo.

Ovaska toteaa, että on valtion ja eduskunnan tehtävä huolehtia lakimuutosta tehdessä huolehtia, että pavelut voidaan taata jokaiselle.

-Palveluiden säilyttäminen on tietenkin lähtökohta. Me haluamme ennen kaikkea huolehtia perus- ja erikoissairaanhoidon integraatiosta, ja että sosiaalipalvelut otetaan hyvin huomioon, Ovaska toteaa. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti