Lounais-Häme

Sote-uudistus soutaa ja huopaa

 

Yksi sote-uudistuksen tarkoituksista on taata, että terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut olisivat tasapuolisesti ja helposti kaikkien käytössä.

Sote-uudistukseen liittyvä toukokuinen päivystysasetus teki selväksi, että Forssan seudun asukkaiden näkökulmasta palvelut heikkenevät selvästi.

Asetuksen mukaan Forssasta loppuisi yöpäivystys ja leikkaustoiminta.

-Tässä ei ajatella asiakkaita. Haluamme olla lähellä ja saatavilla, Superin pääluottamusmies Silja-Liisa Niinikoski puuskahtaa.

Niinikoski työskentelee hoitajana Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä (hyky).

Samaa sanovat hykyn sairaanhoitajat ja Tehyn luottamusmiehet Kristiina Nieminen ja Liisa Oras.

-Tämä on jotenkin nurinkurista. Sote-uudistuksen tarkoitus oli turvata lähipalvelut, mutta päivystysasetuksen takia tässä on käymässä päinvastoin, Oras sanoo.

Pääluottamusmies Nieminen puistelee päätään ja ihmettelee, miksi Arkadianmäeltä lähetetään ristiriitaisia viestejä maakuntiin. Ensin sanotaan yhtä ja kuukauden kuluttua tilanne onkin toinen.

-Forssan osalta tilanne on muuttunut merkittävästi huhti–toukokuusta, hykyn yhtymäjohtaja Juha Heino lisää.

Hän ihmettelee, miksi sote-uudistus on ajautunut tilanteeseen, jossa kunnat joutuvat pikaisesti miettimään uusia keinoja säilyttääkseen lähipalvelut.

-Sote pakottaa palaamaan vanhoihin kuvioihin uudistusten sijaan.

Heino ei myöskään usko soten tuomiin säästöihin. Tarkoituksena oli, että sote tuo kolmen miljardin euron säästöt vuoteen 2029 mennessä.

-Se on tullut selväksi, että säästötavoitetta ei saavuteta.

Hykyn yhtymähallitus päätti alkuviikosta, että Forssan seudulle aletaan miettiä omaa vaihtoehtoa paikallisten palveluiden ja työpaikkojen turvaamiseksi.

Heinon mukaan hykyn näkökulmasta on tärkeää arvioida mahdollisuudet ja riskit maakunnallisen osakeyhtiön ja yhteisyritysmallin välillä. Jos seutukunta ei tekisi mitään, yöpäivystys ja leikkaustoiminta loppuisivat jo ensi vuoden alusta lähtien.

-Maakunnallisessa sotessa joudutaan todennäköisesti sopeuttamaan toimintaa kilpailun vapautumisen myötä, Heino sanoo.

Hänen mukaansa pelkona on, että sopeuttaminen alkaa maakunnan reunamilta. Siksi reunakunnat alkavatkin kiireisesti miettiä, miten lähipalvelut pelastetaan.

-Kanta-Hämeessä Hattula on jo tehnyt päätökset ulkoistamisesta ja Forssan seutu on alkanut valmistella yhteisyritysmallia.

Se tarkoittaisi sitä, että alueen kunnat ja yksityinen toimija aloittaisivat yhteisen yhtiön.

Yksityinen toimija voi olla mikä tahansa yksityisistä terveydenhuollon firmoista eli esimerkiksi Pihlajalinna, Mehiläinen tai Terveystalo.

Forssan seudulla tarjouskilpailu pääsee todennäköisesti vauhtiin jo ensi viikolla.

-Emme kilpailuta hintaa vaan laatua ja palveluita, Heino sanoo.

Heinon mukaan laadulla kilpaillessa hyky haluaa varmistaa, että yksityinen toimija aikoo oikeasti säilyttää lähipalvelut.

-Haluamme tietää tarkasti, minkälaisia palveluita yritykset tarjoavat tietyllä summalla.

Heino arvelee, että paras yritys Forssan seudun tarpeisiin selviää loppusyksystä. Sen jälkeen kunnilla on mahdollisuus päättää, onko yhteisyhtiö niiden mielestä toimiva ratkaisu.

-Ainakin tähän mennessä vastaanotto on ollut myönteinen, yhtymäjohtaja kertoo tapaamisista kuntien päättäjien kanssa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic