Lounais-Häme

Sote-valiokunta loppusuoralla mietintöpaketissa - työ jatkuu vielä marraskuun alkupuolella

Helsinki
26.10.2018, 19:23

Kotimaa

Sote-uudistuksen mietintöpaketin valmistuminen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta lykkääntyy edelleen, mutta valoa alkaa näkyä jo tunnelin päässä.
– Olemme aivan loppumetreillä, siis rutistuksemme viimeisellä osalla. Tämä on vähän kuin maratonilla olisi, ja nyt on alkanut jo se viimeisen juomatauon osuus, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kuvaili eduskunnassa perjantai-iltana.
Valiokunta jatkaa sote-mietintöluonnosten käsittelyä reilun puolentoista viikon päästä 6. marraskuuta, sillä ensi viikolla eduskunnassa on istuntotauko.
– Tässä vaiheessa en ota kantaa siihen, milloin tämä kokonaisuus valmistuu, Kiuru sanoi perjantaina medialle.
Pyöritys sote-uudistuksen ympärillä ei lopu valiokunnan mietintöluonnosten valmistumiseen, sillä hallituksen jättiuudistuksella on edessä vielä monta vaihetta eduskunnassa. Paketin läpiviennille ei ole liiaksi aikaa, sillä eduskuntavaaleihin on matkaa alle puoli vuotta. Eduskunnalla on istuntovarauksia maaliskuun puoliväliin saakka.

Perustuslakipunninta odottaa

Sote-valiokunnan käsittelyn jälkeen mietintöluonnokset ovat etenemässä takaisin perustuslakivaliokuntaan, jossa sote on aiemmin moneen otteeseen kompuroinut. Vielä on täysin epäselvää, millaista palautetta sote-valiokunnan nyt tekeillä olevat mietintöluonnokset saavat perustuslakipunninnassa.
Kun perustuslakivaliokunnan arviot aikanaan valmistuvat, mietintöpaketin on määrä palata vielä lopulliseen käsittelyyn sote-valiokuntaan. Sen jälkeen on tarkoitus tehdä lopulliset sote-mietinnöt ja äänestää niistä suuressa salissa.
Hallituksen toiveena oli, että keskeiset sote-lait olisi saatu hyväksyttyä eduskunnassa joulukuussa ja että hallituksen toivomat maakuntavaalit olisi pidetty ensi vuoden toukokuussa eurovaalien yhteydessä. Tämä aikataulu on näyttänyt jo jonkin aikaa hyvin epätodennäköiseltä, vaikka virallisesti hallitus on ollut vaitonainen asiasta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic