Lounais-Häme

Sote-valiokunta punnersi valmista, ehdottaa pykäliin useita muutoksia - sote-vyyhti seuraavaksi perustuslakivaliokunnan pureksittavaksi

Helsinki
07.11.2018, 16:57

Kotimaa

Pitkään odotettu naksahdus sote-uudistuksessa nähtiin tänään, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai mietintöluonnoksensa valmiiksi. Hallituksen esitysten peruslähtökohdat säilyisivät ennallaan, mutta valiokunta ehdottaa lukuisia muutoksia useisiin pykäliin.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotuksiin kuuluu, että valtion olisi korotettava kaikkien maakuntien kokonaisrahoitusta tilanteessa, jossa rahoituksen taso todettaisiin useissa maakunnissa tai laajalle väestölle riittämättömäksi turvaamaan sosiaali- ja terveyspalvelut.
Valiokunta ehdottaa myös asiakassuunnitelmaa koskevaa sääntelyä muutettavaksi. Asiakassuunnitelma ei loisi asiakkaalle juridista oikeutta palveluihin eikä se olisi valituskelpoinen hallintopäätös.

”Perustuslakivaliokunta saa hyvän kokonaisuuden käsittelyyn”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoo olevansa helpottunut, että pitkä työ on nyt tehty ja mietintöluonnokset ovat valmiit. Hänen mukaansa näyttää todennäköiseltä, että vielä nämä valtiopäivät saavat historiallisen sote-uudistuksen tehtyä.
Heikkisen mukaan muutaman viikon kuluttua nähdään, mitä perustuslakivaliokunta kokonaisuudesta sanoo. Sote-valiokunta viilasi hänen mukaansa hallituksen esityksen niin hyväksi kuin pystyi.
– Sen takia olen luottavainen. Perustuslakivaliokunta saa hyvän kokonaisuuden käsittelyyn, Heikkinen sanoi eduskunnassa.
Heikkinen sanoo, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta saanut mitään lisäyksiä hallitukselta tai ministeriöiltä kesäkuun jälkeen, joten siksi valmista olisi hänen mukaansa voinut tulla jo aikaisemminkin.
– Se ei kuitenkaan himmennä iloa nyt tässä hetkessä.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai sote-uudistusta koskevat mietintöluonnoksensa valmiiksi iltapäivällä. Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedon heti kokouksen jälkeen. Seuraavaksi luonnokset menevät perustuslakivaliokunnan puntaroitavaksi.
Sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa mietintöluonnoksista, sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa vielä uudistuksen käsittelyä. Mietinnöt valmistuvat sosiaali- ja terveysvaliokunnan toisen käsittelyn jälkeen.
Asian ensimmäisessä käsittelyssä mietintöluonnoksiin ei ole mahdollista sisällyttää vastalauseita. Valiokunta ei kuitenkaan ole hyväksynyt mietintöluonnoksia yksimielisesti.
Kiuru ei lähtenyt tänään ottamaan kantaa jatkoaskelien aikataulusta.
– Perustuslakivaliokunta tekee oman arvionsa ja oman työskentelynsä pohjalta sitten työskentelee ja aikanaan viestikapula tulee meille takaisin, Kiuru sanoi.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) oli ilahtunut siitä, että tämä vaihe sote-käsittelyssä on takana. Saarikko uskoo päivän olevan erityisen tärkeä muun muassa ihmisille, jotka maakunnissa sotea valmistelevat.
– Yksi ovi sulkeutuu, ja nyt katse on eteenpäin kohti eduskunnan suurta salia perustuslakivaliokunnan käsittelyn kautta, Saarikko sanoi.

Aikataulun lykkääntyminen aiheutti pykälämuutoksia

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt hallituksen lakiesityksiin lukuisia muutoksia perustuslakivaliokunnan viimekesäisen lausunnon pohjalta.
Perustuslakivaliokunta löysi hallituksen valinnanvapauslaista runsaasti korjattavaa. Suurimmat ongelmat liittyivät valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen, jonka perustuslakivaliokunta arvioi riittämättömäksi erityisesti poikkeustilanteissa.
Heikkisen mukaan valiokunnan aikaa meni muun muassa siihen, että monia pykäliä piti muuttaa pelkästään aikataulun siirtymisen vuoksi. Hallitus päätti perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen, että maakuntien aloittaminen lykkääntyy vuodella eli vuoden 2021 alkuun ja sote-keskusten aloittaminen vuoden 2023 alkuun. Edelleen maakunnat voivat silti aloittaa sote-keskukset myös aiemmin, jos ne ovat valmiita ja saavat siihen valtioneuvostolta luvan.

Oppositioedustajat: Hallituksen sote-esitys ei vastaa sille asetettuja tavoitteita

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioedustajat katsovat, että hallituksen sote-esitys ei vastaa sille asetettuja tavoitteita, esimerkiksi eriarvoisuuden vähentämisestä palvelujen saatavuudessa.
Oppositioedustajien mukaan myöskään kustannusten hillitseminen ei onnistu, vaan hallituksen esitys vielä nostaa sote-kustannuksia entisestään.
Valiokunnassa istuvat oppositioedustajat valittavat myös sitä, että poliittinen ohjaus valmistelussa on ollut vahvaa ja valmistelu on ollut kiireen vuoksi heikkolaatuista.

Sipilä sotesta: Olen pudottanut tämän murheen omilta hartioiltani

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei arvaile sote-uudistuksen valmistumisen aikatauluja tai tulevien maakuntavaalien ajankohtaa. Asia on Sipilän mukaan eduskunnan käsissä. Hän sanoi medialle Kesärannassa pudottaneensa ”tämän murheen omilta hartioiltaan” jo aikaa sitten.
– Nyt ovat toiset murheet mielen päällä, jos niitä enää jäljellä onkaan, Sipilä sanoi medialle Kesärannassa.
Pääministeri ei ottanut kantaa siihen, ehtiikö uudistus eduskunnan äänestykseen vielä tällä vaalikaudella.
– Se, milloin se päivä on, milloin äänestää rätkäytetään, sen mukaan määräytyy sitten myöskin vaalien päivä, hän tyytyi muotoilemaan.
Kysymykseen sote-uudistuksen valmistelussa käytetystä voimakkaasta poliittisesta ohjauksesta Sipilä vastasi, että hallituksen esitys on sitä poliittista ohjausta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti