Lounais-Häme

Sote-valiokunta punnersi valmista, ehdottaa pykäliin useita muutoksia - sote-vyyhti seuraavaksi perustuslakivaliokunnan pureksittavaksi

Helsinki
07.11.2018, 18:32

Kotimaa

Pitkään odotettu naksahdus sote-uudistuksessa nähtiin tänään, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai mietintöluonnoksensa valmiiksi. Hallituksen esitysten peruslähtökohdat säilyisivät ennallaan, mutta valiokunta ehdottaa lukuisia muutoksia useisiin pykäliin.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotuksiin kuuluu, että valtion olisi korotettava kaikkien maakuntien kokonaisrahoitusta tilanteessa, jossa rahoituksen taso todettaisiin useissa maakunnissa tai laajalle väestölle riittämättömäksi turvaamaan sosiaali- ja terveyspalvelut.
Valiokunta ehdottaa myös asiakassuunnitelmaa koskevaa sääntelyä muutettavaksi. Asiakassuunnitelma ei loisi asiakkaalle juridista oikeutta palveluihin eikä se olisi valituskelpoinen hallintopäätös.
Seuraavaksi luonnokset menevät perustuslakivaliokunnan puntaroitavaksi.
Sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa mietintöluonnoksista, sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa vielä uudistuksen käsittelyä. Mietinnöt valmistuvat sosiaali- ja terveysvaliokunnan toisen käsittelyn jälkeen.

”Perustuslakivaliokunta saa hyvän kokonaisuuden käsittelyyn”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoo olevansa helpottunut, että pitkä työ on nyt tehty ja mietintöluonnokset ovat valmiit. Hänen mukaansa näyttää todennäköiseltä, että vielä nämä valtiopäivät saavat historiallisen sote-uudistuksen tehtyä.
Heikkisen mukaan muutaman viikon kuluttua nähdään, mitä perustuslakivaliokunta kokonaisuudesta sanoo. Sote-valiokunta viilasi hänen mukaansa hallituksen esityksen niin hyväksi kuin pystyi.
– Sen takia olen luottavainen. Perustuslakivaliokunta saa hyvän kokonaisuuden käsittelyyn, Heikkinen sanoi eduskunnassa.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei löisi vetoa sen puolesta, että perustuslakivaliokunta saa käsiteltyä sote-paketin ennen joulua.
– En yleensä harrasta vedonlyöntiä, mutta jos harrastaisin, niin en uskaltaisi kyllä lähteä lyömään lanttiani likoon sen puolesta, Lapintie sanoi STT:lle.
Lapintien mukaan perustuslakivaliokunnan sote-käsittely tulee viemään useita viikkoja. Valiokuntaan kutsuttaville asiantuntijoille pitää ensin varata pari-kolme viikkoa tutustumiseen.
– Sitten useampi viikko siihen, että me sekä kuulemme asiantuntijoita, että vedämme yhteen, Lapintie sanoi.
Tavoitteissa on ollut, että sote-paketti ehtisi eduskunnan saliin äänestettäväksi tänä vuonna.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) oli ilahtunut siitä, että tämä vaihe sote-käsittelyssä on takana. Saarikko uskoo päivän olevan erityisen tärkeä muun muassa ihmisille, jotka maakunnissa sotea valmistelevat.
– Yksi ovi sulkeutuu, ja nyt katse on eteenpäin kohti eduskunnan suurta salia perustuslakivaliokunnan käsittelyn kautta, Saarikko sanoi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti