Lounais-Häme

Soten aika näyttää loppuvan kesken

Vasemmistoliiton Pekonen: Paketissa riittää yhä korjattavaa, ja jo asiantuntijoiden syyni vie 4–6 viikkoa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei usko sote-paketin läpimenoon. Hänestä siihen jäi yhä myös perustuslaillisia ongelmia.

Sote-lakien läpimeno Sipilän hallituksen aikana vaatisi huimaa loppukiriä, sillä perustuslakivaliokunta voi ehtiä sote-paketin kimppuun toden teolla vasta joulun alla, kenties vasta tammikuussa.

– Kolmessa mietinnössä on yhteensä 638 sivua tiukkaa tekstiä. Luulen, että asiantuntijoilla menee niihin perehtymiseen neljästä kuuteen viikkoa, arvioi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

– Lisäksi perustuslakivaliokunnan on todennäköisesti kuultava myös niitä perustuslakiasiantuntijoita, jotka sosiaali- ja terveysvaliokunta jätti kuulematta.

Perustuslakivaliokunta sai keskiviikkona valmistuneet sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöt torstaina ja lähettänee ne nopeasti asiantuntijoiden syyniin.

Valiokunnan pitää käsitellä lähiaikoina myös budjettilait ja tiedustelulait. Ne ovat sote-lakeja kiireellisempiä.

Kansanedustajat palaavat joululomilta loppiaisen jälkeen eli tammikuun toisella viikolla. Sote-paketti pitäisi ehtiä hyväksyä eduskunnassa ennen maaliskuun puoltaväliä, jolloin alkaa vaalitauko. Tämän eduskunnan työ päättyy käytännössä siihen.

Ennen suurta salia esityksen pitää palata vielä kertaalleen perustuslakivaliokunnasta sote-valiokuntaan.

Riihimäkeläinen Pekonen ja muut sote-valiokunnan oppositiopoliitikot kritisoivat kasaan kiirehdittyjä sote-mietintöjä heti keskiviikkona yhä pahasti puutteellisiksi ja osin epäselviksi.

Pekosen mukaan valiokunta ei ratkaissut läheskään kaikkia perustuslakivaliokunnan aiemmin listaamista ongelmista, jotka liittyvät muun muassa rahoituksen riittävyyteen, tietosuojaan ja asiakassuunnitelmiin.

Hän sanoo, että asiakassuunnitelman tarkentamisen sijaan hallituspuolueet päättivät mennä helpoimman kautta ja poistaa asiakassuunnitelman sitovuuden kokonaan.

– Sellaista vaihtoehtoa perustuslakivaliokunta ei käsittääkseni lausunnossaan antanut.

Pekosen mukaan auki on edelleen muun muassa kysymys EU-notifioinnin tarpeellisuudesta. Perustuslakivaliokunta kehotti sote-valiokuntaa varmistamaan, tarvitaanko sitä vai ei.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnössä tähän ei kuitenkaan saatu mitään varmuutta. Myös asiantuntijalausunnot olivat puolesta ja vastaan, Pekonen sanoo.

Valiokunnan oppositioedustajat olivat notifioinnin kannalla, hallituspuolueiden edustajat eivät. Kyse on siitä, katsooko EU-komissio varmasti, ettei hallituksen sote-malli sisällä kiellettyjä valtiontukia.

Vasemmistopuolueet haluavat gallupkärjessä olevan SDP:n johdolla myllätä sote-uudistuksen uusiksi ensi vaalikaudella. Niiden ajamassa versiossa kokoomuksen kannattama valinnanvapaus poistettaisiin ja maakunnille siirrettäisiin vain sote-tehtävät.

Jos keskusta päätyy oppositioon, myös sote-maakuntien määrää todennäköisesti pudotettaisiin keskustan haluamasta 18:sta.

– Realistinen määrä voisi olla 12–15, Pekonen arvelee.

Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) sanoo ottavansa kantaa sote-pakettiin perustuslakivaliokunnan linjausten jälkeen.

– Vasta sitten katsotaan, onko se vielä hyväksyttävissä. Jos perustuslakivaliokunta toteaa, että muutoksia tarvitaan, on arvioitava, täyttääkö se enää uudistukselle asetetut tavoitteet.

Heinonen ei halua vielä arvioida sitäkään, kuinka kokoomusryhmä suhtautuu sote-valiokunnan tekemíin muutoksiin, ei myöskään todennäköisyyttä sote-paketin läpimenolle.

Hän kuitenkin laskee, että ajan puolesta sotesta ehdittäisiin saada päätös vielä tällä vaalikaudella.

– Se ottaa sen ajan, jonka se ottaa.

– Uudistuksen kaatuminen kokonaan olisi sekä ihmisten hoitoonpääsyn että järjestelmän rahoituksen kestävyyden näkökulmasta iso haaste. Siinä mielessä toivoisin, että tässä päästäisiin eteenpäin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic