Lounais-Häme

Sotesekoilua somerolaisittain - Tupanäyttämöllä

Hospitaalilautakunta suoraan 1960-luvulta tekee sarjan älyttömiä päätöksiä ja komedian ainekset ovat kasassa. Lautakunnan puheenjohtaja ja kokousneuvos Lauri Egolin päätyy yhteensattumien summana hallinnoimaansa mielisairaalaan ja tulee hulluksi itsekin.

Someron Tupanäyttömän kesän näytelmä Tuntematon potilas tekee komiikkaa kapulakielestä. Puhe pulppuaa Suomi-filmi-tyyliin ja sihteerikköjä kähmivä egomaanikko Egolin on kuin Tauno Paloksi itseään kuvitteleva Pätkä.

Näytelmän käsikirjoitus on klassikko, mutta sote-Suomen ajankuvana yhä pätevä. Sivujuonena kulkee tärkeilevän maisteri Heppasen suorittama puunivahatutkimus, jossa sairaalan pinta-aloja mitataan millin tarkkuudella. Säästötoimet sokaisevat virkamiehet, jotka saavat huomata, ettei heillä käytännössä ole mitään käsitystä päättämistään asioista.

Tupanäyttämön ohjaajana toimii jo toista kauttaan ammattiohjaaja Jarmo Hämeranta. Harrastelijateatterin näyttelijät nousevat loistoonsa Hämerannan kaitsemina.

Ronja Ruostela esittää lautakunnan jäsentä, joka on tomeruudessaan kuin Justiina Puupää. Ainoliisa Pettersson puolestaan hoitaa peräti kolmea roolia, sihteerikköä, lääkäriä ja poliisia. Raimo Muurinen sekoittaa taidokkaasti asioita Euroopan keisarin saappaissa.

Pääroolissa Egolinina debytoi Jaska Sevón, joka kiemurtelee ja tuskailee näyttämöllä koko rahan edestä. Roolihahmoa jahdataan takaa milloin uimapuvussa, sairaalan lökäpöksyissä ja pakkopaidassa.

Lopulta kaikki päättyy hyvin ja kokousneuvos saa puvuntakin jälleen yllensä. Sairaalapaikat menevät uuteen mietintään ja puunivahatutkimuksestakin saadaan puhtaat paperit.

Tupanäyttämön Tuntematon potilas Someron Havuharjulla 19.6.–5.8.

Uusimmat

Fingerpori

comic