Lounais-Häme

Sotiemme hevoset joulukalenterin tähtinä – Kunniaa nelijalkaisille sankareille

Hevosten merkitys korostui etenkin korpisodassa tiettömien taipaleiden takana, jonne esimerkiksi autoilla ei ollut mitään asiaa.
Suomen armeijan rinnalla palveli rintamalla kymmeniätuhansia suomenhevosia. Kuvituskuva. Kuva: Kaisa Sir n
Suomen armeijan rinnalla palveli rintamalla kymmeniätuhansia suomenhevosia. Kuvituskuva. Kuva: Kaisa Sir n

Sotaveteraaniliiton tämänvuotinen virtuaalinen joulukalenteri tekee kunniaa sotiemme nelijalkaisille sankareille eli hevosille.

– Hevosten avulla evakuoitiin ja niitä evakuoitiin; ne kuljettivat muonan lisäksi etulinjaan niin ammuksia, kenttäpostia kuin korsujen rakennustarvikkeitakin. Ne olivat myös tärkeässä roolissa haavoittuneiden ja kaatuneiden kuljetuksissa. Hevosten merkitys korostui etenkin korpisodassa tiettömien taipaleiden takana, jonne esimerkiksi autoilla ei ollut mitään asiaa, Sotaveteraaniliiton tiedottaja Ariela Säkkinen muistuttaa.

– Hevosia menetettiin ja saatiin sotasaaliina, lisäksi niitä haavoittui, kaatui ja sairastui. Ne kärsivät kylmästä, nälästä ja tuholaisista siinä missä miehemmekin ja moneen sotavuodet rintamalla jättivät jäljet niin, että esimerkiksi lentokoneen ääni sai ne villiintymään kotiuttamisen jälkeenkin. Hevosen sotapolku sodissamme 1939–1945 pitää sisällään liki kaiken, mitä kaksijalkaistenkin sankareidemme. Niinpä jotkut kuvista saattavat järkyttääkin, hän varoittaa.

Tarinoita eläimistä sodassa kerätään

Uusi luukku aukeaa liiton Facebook-sivulla joka aamu klo 7.

Tarinoita eläimistä sodassa kerätään juuri nyt veteraaniliittojen yhteistä Kenttäpostia-lehteä varten muutenkin.

– Mikäli perheessäsi tai suvussasi on säilynyt kertomuksia eläimistä sotavuosinamme, oli se sitten etulinjassa ollut lemmikki, rintamalla muonituksen täydennykseksi kaatunut hirvi, perheeltä palvelukseen otettu hevonen tai jotain muuta ja haluaisit jakaa tarinasi kanssamme, ota yhteys toimitus@sotaveteraaniliitto.fi, Säkkinen vinkkaa.

 

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic