Sotkamon Chinatownissa kiinalaisista soutajista haetaan hiihtäjää

Sotkamo
21.11.2018, 10:02

Urheilu-uutiset

Luokkahuonetta koristavat Kiinan kansantasavallan ja maan kommunistisen puolueen liput. Valtava lakana muistuttaa, että ”yhtään päivää ei saa hukata”. Englanninkielen oppitunti keskeytyy iloiseksi huiskutteluksi, kun oppitunnilla istuvat kiinalaishiihtäjät näkevät pihalla päävalmentaja Glenn Lindholmin.
Lindholm vastaa vilkuttamalla takaisin. Molemmin puolin ikkunalasia hymyillään hampaat välkkyen.
Vuokatinhovi on järjestetty Pekingin 2022 olympialaisiin pyrkivien kiinalaisurheilijoiden tukikohdaksi. Se on Sotkamon Chinatown.
Ympäröivissä mökeissä asuu 94 kiinalaista. Soutajista muokataan hiihtäjiä, kaukalopikaluistelijoista ja maahockeyn pelaajista jääkiekkoilijoita.
Ensimmäinen 30 soutajan ryhmä suhautti Sotkamoon helmikuussa. Ryhmästä on jäljellä 13 lupaavinta, ja uusi 30 kokelaan ryhmä on pian tulossa.
– Erinomaisen lahjakkaita ja motivoituneita nuoria. Eivät valita koskaan mistään, Lindholm kehuu.
Rahasta ei ole hankkeessa pulaa.
– Vastaus on aina ”no problem”, jos pitää hankkia jotain. Ja kiinalaiset vaativat aina parasta, rintaliiveistä lähtien, Lindholm naurahtaa.
– Kiina nousee talvilajeissa maailman huipulle, jos niin päättävät.

Englantia ja kiinaa

Lindholm ei sano sitä ääneen, mutta päätöksen lisäksi tarvitaan oikeita valintoja. Kiinan urheilujohtajilla on kiire huipulle. Suomalaiset joutuvat toistuvasti selittämään, ettei huipulle ole oikotietä.
Vuokatissa vieraille tarjotaan yksilöllistä valmennusta, johon kuuluu myös kasvatus ehjäksi aikuiseksi.
– Heille pitää tarjota muutakin kuin valmennus, korostaa Vuokatin valmennuskeskuksen päällikkö Jyri Pelkonen.
– Tarvitaan vuorovaikutusta, siksi englanninkielen opinnot. Haluamme auttaa nuoria pärjäämään maailmassa myös tämän hankkeen jälkeen.
Markus Vuorenmaa opettelee valmennustyön ohessa kiinaa. Hallussa on yli 50 sanan varasto ja ”numerot päälle”.
– Vähintään kolme uutta sanaa pitää oppia joka päivä. Puheeni on vielä kiinan tiki-talkia, mutta tahti kiristyy, kun olympialaiset lähestyvät, lupailee Vuokatinhovin huoltotiloista ulkoilmaan kiiruhtava Vuorenmaa.
– On tämä hienoa hommaa, Vuorenmaa lisää vielä ovensuusta.

Raha sataa Suomen hiihtoon

Lindholmin puhelimeen piippaa viesti Kiinasta. Se on opiston toimitusjohtajalta Veikko Haloselta, joka on neuvottelemassa Vuokattiin yhä rempseämpiä sopimuksia.
– Se on allekirjoitettu, Lindholm hihkaisee ja näyttää puhelimestaan valokuvaa allekirjoitushetkestä.
– Sopimus on isompi kuin mikään aiempi.
Sotkamossa liikkuu nyt iso kiinalaisraha, joka on merkittävä tulonlähde opistolle. Hanke työllistää suomalaisia ammattivalmentajia, keittiöhenkilökuntaa, opettajia, huoltohenkilökuntaa, terveydenhoitajan.
– Meidän tehtävämme on laskea, että tämä on kannattavaa liiketoimintaa, Pelkonen muotoilee.
Lindholm kertoo, että yhteistyö kiinalaisten kanssa edistää Suomen urheilua.
– Näillä hankkeilla rakennetaan oloja suomalaisille. Syntyy kokopäiväisiä työpaikkoja suomalaisille valmentajille, ja he kehittyvät työssään. Tästä hyötyy lopulta suomalainen hiihto.
– Tämä on win-win-tilanne. Se on syy, miksi tätä tehdään, Lindholm lisää.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic