Lounais-Häme Tammela

Souvareilla kesävisiitti Kaukjärvellä kerran kesässä – Suosikkiyhtye on viihdyttänyt yleisöä 41 vuotta ja kiertää lavoja edelleen

Tanssilavojen kestosuosikki Suovareiden kesävisiitti Jokisilla vuoden molemminpuolinen kohokohta.
Kesätapaaminen Kaukjärvellä on muodostunut sekä Anna-Liisa ja Seppo Jokiselle että Lasse Hoikalle ja Souvareille vuodenkierron kohokohdaksi. Kuva: Tapio Tuomela
Kesätapaaminen Kaukjärvellä on muodostunut sekä Anna-Liisa ja Seppo Jokiselle että Lasse Hoikalle ja Souvareille vuodenkierron kohokohdaksi. Kuva: Tapio Tuomela

Yksi Souvareista ottaa selfietä älypuhelimeksi kutsuttu kapistus asianmukaisen kepin päässä, passeliin korkeuteen viritettynä.

– Viestitä sen mukana kotiin, että näin sitä pidetään Souvareita hyvänä etelässä, kuuluu pöydän ympäriltä.

Ja syystä kuuluukin. Pöytä on katettu grillikeittiössä kypsynein antimin lisukerunsauksineen. Aurinko hellii maaseudun suvista idylliä hehkeimmillään.

Ollaan Tammelan Kaukjärvellä, Anna-Liisa ja Seppo Jokisen pihapiirissä. Vieno tuuli saa Suomen lipun juuri ja juuri värisemään. Talon isännän mielestä on paikallaan vetää siniristi salkoon, vaikkei liputuspäivä olekaan.

– Tämä on vuoden kohokohtamme, kun te olette taas täällä, Seppo Jokinen toteaa.

Samaa sanomaa välittävät Souvarit omasta puolestaan pöydän ympäriltä.

– Vähintään kymmenen kertaa olemme tänne poikenneet ja aina tunteneet itsemme yhtä odotetuiksi ja lämpimästi tervetulleiksi, Souvareiden laulusolisti Lasse Hoikka summaa.

Jokisten kestityksestä nauttiva tanssiyhtye Souvarit on lähtenyt kotikaupungistaan Rovaniemeltä edellisenä aamuna kahdeksalta, soittanut illalla Isossakyrössä ja kuluttanut tänään suomalaista asfalttitietä 320 kilometriä.

Kaukjärvi osuu sopivasti matkalle kerran kesässä.

Vierailun vaikuttavaksi lopuksi yhtyeen haitaristi Marko Jolkkonen yllättää isäntäpariskunnan lähestymällä kamarissa odottavaa kahvipöytää Oskar Merikannon Kesäillan valssia soittaen. Vaikuttavuutta syventää Jouni Ruokamon yhtyminen juoneen pianon takana.

Kotiin Rovaniemelle Lasse Hoikka ja Souvarit ehtivät sunnuntaiaamuna. Samalla täyttyy heidän mukaansa yhtyeelle tyypilliseksi muodostunut parintuhannen kilometrin viikkotaival.

– Se pitää sopivasti vireessä ja Suomen tuttuna niin, että tulee toimeen ilman Googlen karttapalvelua.

Lasse Hoikka ja Souvarit ovat kiertäneet Suomea 41 vuotta. Ammattilaiset suhtautuvat ammattiinsa ammattilaisten tavoin. Ajokalustokin herättää kunnioitusta niin koollaan kuin mukavuuksillaan.

Keikkoja yhtyeelle kertyy nykyisellään 120:n vuositahtia.

– Joskus hurjimmilaan määrä liikkui 160:n tuntumassa. Kyllä kysyntää riittäisi nykyiselläänkin vaikka minkälaisiin lukemiin, mutta tässä on oppinut ajattelemaan niin omaa kuin toistenkin jaksamista, Lasse Hoikka toteaa.

Maistuvaa grillistä. Souvareiden Lasse Hoikka (oik.) ja Seppo Jokinen kesätapaamisen isäntäpariskunnan edustajana huolehtimassa yhteistyössä ruokapöydän viimeistelysilauksesta. Kuva: Tapio Tuomela
Maistuvaa grillistä. Souvareiden Lasse Hoikka (oik.) ja Seppo Jokinen kesätapaamisen isäntäpariskunnan edustajana huolehtimassa yhteistyössä ruokapöydän viimeistelysilauksesta. Kuva: Tapio Tuomela

Souvareiden keikkapaussit ovat kesäkuun alusta juhannukseen, neljäviikkoinen tauko elokuussa sekä viikko koululaisten syyslomien aikaan.

Lisäksi tulee vielä vuodenkierron pisin, joulu- ja tammikuun kattava tauko.

– Se on ikävää reissaamisaikaa synkimmän pimeytensä, mutta myös joulun aiheuttaman ihmisten rahattomuuden vuoksi.

Aika on tehnyt tehtävänsä myös miehistönvaihdosten muodossa. Alkuperäisestä kokoonpanosta on jäljellä vain Lasse Hoikka. Seuraavaksi pisimpään, pyöreät kolme vuosikymmentä, nyky-Souvareissa on yhtäjaksoisesti vaikuttanut Jouni Ruokamo, kanttoriksi koulutukseltaan pätevöitynyt mies.

Numerot todistavat, että bändin laadusta ei ole matkan varrella tingitty. Keikkoja on takana seitsemisen tuhatta ja levyjä myyty toista miljoonaa. Levytettyjä kappaleita on nimiin kertynyt muutamaa vaille kuusisataa, millä Lasse Hoikka ja Souvarit sijoittuu varmuudella suomalaistilaston kymmenen kärkeen. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020