Lounais-Häme

Sovelluskehittäjä Cinia yhdistämässä maatalouden erilliset tietojärjestelmät

Helsinki
10.10.2018, 11:52

Talous

Sovelluskehittäjä Cinia uskoo, että yhtiön uusi ValueNet-järjestelmä soveltuu laajasti eri elinkeinoihin maataloudesta metsäteollisuuteen. Järjestelmän tarkoitus on yhdistää erilliset tietojärjestelmät keskustelemaan keskenään.
– Olemme lähteneet liikkeelle viljaketjun toimijoista. Keskusteluja on käyty jo yleisemminkin maataloudessa. Me lähdemme tästä liikkeelle ja pikku hiljaa laajennamme, kertoo Cinian kehityspäällikkö Jyrki Hyyrönmäki.
Hänen mukaansa maataloudessa on käytössä muun muassa ajoneuvoihin liittyviä järjestelmiä ja pellossa olevia tai laatua mittavia antureita. Viljelijät käyttävät tällä hetkellä pariakymmentä eri järjestelmää. Niiden erillisyys on este maatalouden digitalisoitumiselle.
ValueNetin kautta tietoa kertyy viljelijöille esimerkiksi laite- ja ohjelmistotoimittajilta, maatalouden palveluorganisaatioilta, Luonnonvarakeskukselta, sääpalveluista sekä viranomaisten tuottamista palveluista.
Ensimmäinen ValueNetiin liittyvä palvelu on sähköinen viljapassi, joka tulee kaikkien maanviljelijöiden ulottuville ensi vuoden viljelykauden alkuun mennessä.
Altian Koskenkorvan tehtaalla viljapassi otetaan käyttöön jo tämän vuoden loppuun mennessä. Hankintapäällikkö Kari Kiltilä kertoo, että sähköinen viljapassi helpottaa huomattavasti viljelijän, kuljetusliikkeen ja yhtiön työtä. Passi varmistaa myös jokaisen viljaerän jäljitettävyyden.
– Koskenkorvan tehtaallamme sähköinen viljapassi integroidaan suoraan keskeiseksi osaksi viljakuormien automaattista vastaanottojärjestelmää, Kiltilä sanoo.
Maanviljelijä ja MTK:n peltokasvivaliokunnan puheenjohtaja Esa Similä arvioi, että Cinian järjestelmä avaa huikeita mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen.
– Tähän asti omalla tilallani olen käyttänyt useita ohjelmistoja, mutta ne eivät keskustele keskenään, vaan joudun siirtämään tietoa käsin, hän kertoo.

Jokainen julkaisee datansa kuvauksen

Pääosin valtion omistaman Cinian mukaan ValueNet toimii siten, että jokainen järjestelmään liittyvä julkaisee datansa kuvauksen. Tällöin tiedetään minkälaista dataa järjestelmät sisältävät, mikä mahdollistaa niiden sovittamisen yhteen.
Hyyrönmäki uskoo, etteivät järjestelmät voi olla erillisinä kovin suuria kaupallisia menestyksiä maataloudessa, mutta tilanne on toinen, kun järjestelmät seurustelevat keskenään.
– Se buustaa (lisää) järjestelmän myyntiä välittömästi, kun muutkin järjestelmät alkavat käyttää sen dataa, hän ennustaa.
ValueNetin kokoamassa arvoketjussa järjestelmät imevät Hyyrönmäen mukaan dataa ketjun seuraavasta osasta. Tällöin tilan tuottavuus ja kilpailukyky kohenevat.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti