Lounais-Häme Forssa

Sprinttisuunnistajat valtaavat Forssan keskustan

SM-mitalit jaetaan syyskuussa torilla.
SM-sprintin suunnistusreitit ovat salaisia, mutta valistuneen arvion mukaan kartta kädessä juoksevia miehiä ja naisia nähdään syyskuussa ainakin kehräämöalueella. Kuva: Lassi Puhtimäki
SM-sprintin suunnistusreitit ovat salaisia, mutta valistuneen arvion mukaan kartta kädessä juoksevia miehiä ja naisia nähdään syyskuussa ainakin kehräämöalueella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssassa järjestetään syyskuussa suunnistuskilpailut, joiden osanottajamäärä hipoo kesäkuisen Suvi-illan lukemia.

Sprinttisuunnistuksen SM-kisoihin odotetaan paria tuhatta suunnistajaa huoltojoukkoineen.

SM-mitaleista kilvoitellaan Forssassa sunnuntaina 22. syyskuuta. Edellisenä päivänä suunnistusväki on Mynämäellä, jossa järjestetään SM-viestit.

SM-sprintti on Suomen mestaruuskisan lisäksi pääsarjoissa myös maailman ranki -osakilpailu ja maajoukkuetason suunnistajille lisäksi näyttökilpailu lokakuussa Kiinassa suunnistettavaan maailmancupiin.

SM-sprintin järjestelyistä vastaavat Lounais-Hämeen Rasti, Punkalaitumen Kunto ja Loimaan Jankko, joka järjesti sprintin SM-esikisat viime syksynä Loimaalla.

SM-kisojen osanottajajoukkoa nostaa se, että Suomen mestaruuksista kilpaillaan yli 30 sarjassa miehissä ja naisissa 14-vuotiaista 85-vuotiaisiin.

– Viime vuoden SM-sprintissä Oulussa taisi olla noin 1500 suunnistajaa. Etelä-Suomessa SM-kisat keräävät enemmän osanottajia, joten Forssassa määrä voi nousta pariin tuhanteen, arvioi SM-sprintin ratamestari Tero Julkunen.

Kun huolto- ja kannustusjoukkoja tulee ehkä toinen mokoma, riittää kilpailukeskuksena olevalla Forssan torilla vilskettä enemmän kuin tavallisena toripäivänä.

Myös kilpailun järjestäminen vaatii mies- ja naistyövoimaa. Lounais-Hämeen Rasti on järjestänyt lähes vuosittain Forssa Games -sprinttikisan, mutta tänä vuonna kisaa ei järjestetä seuran keskittyessä SM-kisatehtäviin.

– SM-sprintti vaatii paljon enemmän töitä ja ihmisiä kuin Forssa Games. Kaupunkisuunnistuksessa tarvitaan esimerkiksi rasteille vahdit ettei niitä siirrellä pois paikoiltaan. Rasteja tulee kaikkiaan lähes sata, Julkunen kertoo.

Myös SM-sprintin toimitsijamäärän Julkunen arvioi nousevan lähes sataan henkeen.

Forssan keskustassa on jo nyt pyörinyt kaduilla ja talojen nurkilla punatakkisia miehiä kartat kädessä katsastamassa sopivia rastipisteitä ja reittejä.

Sprinttisuunnistuksen reitit kulkevat pääosin Forssan puistoissa, teillä ja kevyen liikenteen väylillä sekä liikunta-alueilla, mutta myös julkisten ja yksityisten talojen ympärillä. Rasti voi löytyä jopa kerrostalon roskakatoksen takaa.

Kilpailun järjestäjät sopivat taloyhtiöiden kanssa näiden alueiden käytöstä ja rajauksista niin, etteivät suunnistajat syöksy pensasaitojen ja kukkapenkkien läpi.

Ratamestari Julkusen mukaan kaupunkisuunnistuksessa parhaat katselupaikat löytyvät kerrostalojen parvekkeilta. Maalipaikalle torille ovat myös kaikki tervetulleita ilman pääsymaksua. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic