Lounais-Häme

Sri Lankassa kahden pääministerin dilemma saattaa olla lähellä ratkaisua

Colombo
01.11.2018, 11:12

Ulkomaat

Sri Lankassa erikoinen tilanne, jossa kaksi pääministeriä taistelee vallasta, saattaa olla ratkeamassa.
Presidentti Maithripala Sirisena on ilmoittanut, että maan parlamentti saa jälleen kokoontua. Parlamenttiedustajat saavat äänestää siitä, kumpaa pääministeriä he kannattavat.
– Olen kuullut kansan sanoman, Sirisena kirjoitti Twitterissä.
– Demokratia voittaa.
Lisäksi presidentti on kutsunut koolle puolueiden johtajia. Maanantain kokouksen agenda on vielä avoin.
Parlamentin puhemies Karu Jayasuriya tapasi presidentin myöhään eilisiltana ja painosti osaltaan häntä antamaan parlamentin tehdä työtään.
Entinen presidentti pääministeriksi nykyisen presidentin päätöksellä

Pääministerikriisi alkoi viime perjantaina, kun Sirisena antoi potkut pääministeri Ranil Wickremesinghen ja nimesi maan entisen presidentin Mahinda Rajapaksan hänen tilalleen. Samalla presidentti lakkautti parlamentin toiminnan 16. marraskuuta asti.
Erotettu pääministeri Wickremesinghe ei ole hyväksynyt päätöstä ja on kieltäytynyt jättämästä pääministerin virka-asuntoa. Rajapaksa puolestaan työskentele pääministerin virkahuoneella.
Sirisena vakuuttaa, että hänen tekonsa olivat laillisia. Parlamentin puhemies Jayasuriya on kieltäytynyt puolustamasta hänen päätöksiään. Maan oikeusministeri Jayantha Jayasuriya ei myöskään ole tukenut presidenttiä.

Tulevat vaalit huolestuttavat

Sekä Wickremesinghe että kansainväliset tahot, muiden muassa Yhdysvallat, ovat vaatineet, että presidentti peruu päätöksensä ja antaa parlamentin ottaa kantaa pääministerikysymykseen.
Viimeisten laskelmien mukaan 104 edustajaa 225:stä tukee Wickremesingheä ja yhteensä 99 Rajapaksaa ja Sirisenaa. Lopuista 22:sta suurin osa äänestänee Wickremesingheä.
Vaikka tämänhetkinen kriisi saataisiinkin hallintaan, moni on huolestunut miten presidentinvaalit ensi vuonna ja parlamenttivaalit vuonna 2020 sujuvat.
Ainakin yksi ihminen on saanut surmansa poliittisissa väkivaltaisuuksissa viime viikon aikana ja tilanne maassa on kiristynyt entisestään.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti