Lounais-Häme

Standard & Poor's pitää Suomen luottoluokituksen ennallaan tasolla AA+ - luokitus voi laskea, jos rakenneuudistukset epäonnistuvat

Helsinki
15.09.2018, 01:30

Talous

Luottoluokittaja Standard & Poor’s pitää Suomen luottoluokituksen ennallaan tasolla AA+. Suomen tulevaisuuden näkymät ovat luokittajan mukaan edelleen vakaat.
AA+ on Standard & Poor’sin luottoluokituksen toiseksi korkein taso.
Luokittaja odottaa Suomen talouskasvun jatkuvan mutta vauhdin hidastuvan tämän vuoden jälkeen. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 2,9 prosenttia.
Kasvun odotetaan hidastuvan, kun heikkenevä ulkomainen kysyntä vähentää investointeja ja vientiä.
Luottoluokittaja huomauttaa, että Suomi tarvitsee edelleen rakenteellisia uudistuksia vastatakseen väestön ikääntymisen tuomiin haasteisiin.
– Pitkään odotetut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukset voivat jäädä tekemättä, sillä erimielisyydet ovat tiukassa ja poliittiset kannat ovat yhä enemmän solmussa vuoden 2019 vaalien alla, luokittaja kirjoittaa sote-uudistukseen viitaten.
S&P voisi harkita luottoluokituksen laskua, jos rakenteelliset uudistukset eivät toteudu ja sen seurauksena Suomen talouskasvu heikkenee tai maan velkaantuminen lähtee selvään nousuun.

Luokituksen nosto vaatisi hallitukselta paljon

Luottoluokituksen nostamista puolestaan voitaisiin harkita, jos Suomen hallitus onnistuu vastaamaan ikääntyvän ja vähenevän työvoiman tuomiin haasteisiin ja turvaamaan julkisen talouden tasapainon pidemmällä aikavälillä.
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kommentoi S&P:n arviota tuoreeltaan Twitterissä.
– S&P varoittaa uudesta Suomen luottoluokituksen laskusta, jos rakenneuudistukset epäonnistuvat. Luokituksen nosto puolestaan vaatisi huomattavia työvoiman tarjontaa ja tuottavuutta tukevia uudistuksia. Potentiaalista talouskasvua pitää nostaa!

https://twitter.com/JanVonGerich/status/1040701622383456257

STT

Kuvat:

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic