Lounais-Häme Forssan seutu

Stipendejä yritteleville oppilaille – "Joskus pitää lyödä päätä seinään ja yrittää yhä uudestaan, jotta voi onnistua"

Joukko Forssan seudun yrittäjiä on myöntänyt stipendejä oppilaille, jotka tekevät paljon työtä oppimisensa eteen. Tavoitteena on palkita yritteliäisyydestä ja ahkeruudesta, ei osaamisesta.
Kati Länsikylä (vas) ja Kata Puupponen ovat vieneet kouluille 50 euron arvoisia stipendejä. Stipendit tulevat paikallisilta yrittäjältä ja kannustavat oppilaita jatkamaan ahertamistaan. Kuva: Tapio Tuomela
Kati Länsikylä (vas) ja Kata Luukkala ovat vieneet kouluille 50 euron arvoisia stipendejä. Stipendit tulevat paikallisilta yrittäjältä ja kannustavat oppilaita jatkamaan ahertamistaan. Kuva: Tapio Tuomela

Lähes 20 Forssan seudulla toimivaa yritystä on lähtenyt mukaan stipenditempaukseen, jossa koululaisille myönnetään stipendejä hyvästä yrityksestä.

Yrittäjien Huipputyyppi-stipendi myönnetään oppilaalle, joka on tehnyt paljon töitä oppimisensa eteen, joka on iloinen, yritteliäs, reipas ja hyvä tyyppi. Stipendit pyritään myöntämään erityisesti sellaisille oppilaille, jotka käyvät koulua tehostetun tai erityisen tuen päätöksellä.

Ajatus Huipputyyppi-stipendistä syntyi viime vuonna valokuvaaja Kati Länsikylälle, kun hän luki internetin keskustelupalstaa. Palstalla harmiteltiin sitä, että koulujen stipendit myönnetään yleensä sellaisille oppilaille, jotka menestyvät koulussa hyvin tai ovat suosittuja.

– Mutta ne oppilaat on stipendinjaossa unohdettu, jotka taistelevat jatkuvasti pysyäkseen muun ryhmän mukana. Näin siitäkin huolimatta, että he saattavat joskus tehdä moninkertaisen työn verrattuna hyviä arvosanoja saaviin, Länsikylä sanoo.

Hän lahjoitti viime vuonna kaksi 50 euron stipendiä oppilaille, jotka tekevät parhaansa.

Kun tieto stipendeistä lähti leviämään, ideasta syntyi ilmiö.

– Sain paljon myönteistä palautetta. Vorssa Inkin Kata Luukkala ilmoitti jo silloin, että hän lähtee ensi vuonna mukaan tempaukseen ja aikoo pyytää myös muita yrittäjiä mukaan.

Länsikylä ja Luukkala eivät olisi voineet uskoa, miten innoissaan muutkin paikalliset yrittäjät olivat ideasta. Yrittäjien kiinnostus oli niin suurta, että idean äidit alkoivat jo toppuutella. Koulut näyttivät loppuvan seudulta kesken.

Kun kaksikko vei stipendejä kouluille, tuli kuitenkin ilmi, että jokaisessa koulussa olisi voitu jakaa useampi Huipputyyppi-stipendi. Täyden kympin yrittäjiä opiskelee kouluissamme niin paljon.

– Ensi vuonna otamme vastaan enemmän yrittäjien lahjoituksia, Luukkala sanoo.

Stipendit pyritään lahjoittamaan sen paikkakunnan koululle, joissa yrittäjä toimii. Tänä vuonna Huipputyyppi-stipendejä jaetaan kaikissa Forssan kouluissa, Humppilan kouluissa, Jokioisten ja Tammelan keskustan kouluissa ja Riihivalkamassa. Ypäjältä, Urjalasta ja Somerolta Länsikylä ja Luukkala eivät toistaiseksi edes tavoittaneet yrittäjiä mukaan tempaukseen.

Mikä sitten sai yrittäjät innostumaan ideasta?

Luukkalan mukaan oppimisvaikeudet ovat monelle tuttu ilmiö. Osa yrittäjistä on itse kokenut opiskelun hankalana ja joitakin aihe koskettaa tuttavien tai perheenjäsenten kautta.

– Ja pohjimmiltaan kyse voi olla myös yrittäjämentaliteetista. Yrittäjät ymmärtävät, että joskus pitää lyödä päätä seinään ja yrittää yhä uudestaan, jotta voi onnistua, Länsikylä sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic