Lounais-Häme

Stora Enso teki reippaan tulosparannuksen - osake silti 10 prosentin laskuun

Helsinki
20.07.2018, 14:27

Talous

Metsäyhtiö Stora Enso paransi tulostaan selvästi vuoden toisella neljänneksellä. Huhti-kesäkuun operatiivinen liikevoitto kasvoi 327 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 219 miljoonaa euroa. Operatiivinen liikevoitto siis parani lähes 50 prosenttia vuoden takaisesta.
Stora Enson mukaan tulosparannuksen taustalla oli muun muassa hintojen suotuisa kehitys. Sellun ohella myös paperin ja kartongin hinnat ovat olleet nousussa.
Toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi viitisen prosenttia 2,66 miljardiin euroon.
Tuloksen kohentumisesta huolimatta yhtiön osake oli iltapäivällä noin 10 prosentin laskussa Helsingin pörssissä.
Analyysiyhtiö Inderesin analyytikon Antti Viljakaisen mielestä Stora Enson tulosluvuista ei ole löydettävissä syytä perjantain kurssipudotukselle. Hän arvelee laskun johtuvan siitä, että osakekurssin nousu oli virittänyt markkinoiden odotukset hyvin korkealle. Stora Enson osake on vahvistunut huomattavasti viimeisten kahden vuoden aikana.
Stora Ensolta oli osattu odottaa selvää tulosparannusta, sillä operatiivinen liikevoitto oli pitkälti linjassa analyytikkojen konsensusennusteen kanssa. Ennuste oli 333 miljoonaa euroa.
– Joskus käy näin, että kun takana on kova kurssinousu, niin rimalle yltäminen ei enää riitä, Viljakainen sanoi STT:lle.

Parempaankin oli mahdollisuudet

Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström kehui yhtiön kaikkien liiketoimintayksiköiden suoritusta.
– Kautta linjan tulokset ovat olleet erinomaisia, Sundström sanoi tulostiedotteessa.
Sundströmin mukaan Stora Enson tulos olisi ollut vielä parempi, jos yhtiö ei olisi kohdannut ”tilapäistä vastatuulta” toisella vuosineljänneksellä. Tulosta heikensivät tuotannolliset ongelmat, kunnossapito ja kireä puunhankintatilanne.
Stora Enso sanoo puunhankinnan jatkuvan kireänä Pohjoismaissa, sillä metsäpalojen vaara vaikuttaa puunkorjuun olosuhteisiin. Yhtiö arvioi, että puunhankinnan haasteet syövät heinä-syyskuun tuloksesta noin kymmenen miljoonaa euroa.
Kesäkuun lopulla Stora Enso kertoi harkitsevansa Oulun paperitehtaan muuntamista kartonkitehtaaksi. Suurinvestoinnin kannattavuutta koskevan selvityksen pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä. Investoinnin vaihtoehtona on jatkaa Oulussa nykyistä päällystetyn aikakauslehtipaperin tuotantoa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic