Lounais-Häme

Stressittömät metsähäät Jokioisilla

 

Avojaloin, suomalaisessa metsässä ja rennossa ilmapiirissä. Nämä olivat jokioislaisen Eveliina Stenbergin (nyt jo Churchillin) häiden avainsanoja. Hän ja australialainen aviomies Ryan Churchill kuuluvat tänä kesänä Lounais-Hämeessä naimisiin menneisiin pareihin. Vihkitilaisuus tosin vietettiin kirkon sijasta minkiöläisessä metsässä Jokioisilla. Paikalle oli perjantai-iltapäiväksi ja illaksi kutsuttu noin 80 juhlavierasta ja pappi. Viisi vieraista saapui Australiasta asti.

Rantahäiden perinteestä ja parin luonnonlapsimaisesta elämänasenteesta juonsi myös ajatus kengättömyydestä papin edessä. Vieraatkin saivat halutessaan luopua jalkineista vihkiseremonian ajaksi.

-Meillä ei ole pukukoodia, eli kaikki saavat laittaa päälle, mitä haluavat. Ei ole värillä väliä, määritteli morsian torstaina häävalmisteluiden keskellä juhlien mutkattoman tyylin.

Eveliina itse pukeutui maanläheiseen juhlamekkoon eikä sulhasella ollut pukua, vaan rennot vaatteet.

Juhlapaikalla tärkeää hääparille oli luonnollisuus ja vihreys: Rehtilän seuratalon pöytiä esimerkiksi koristivat tuoreet koivunoksat ja kävyt. Seuratalon vieressä, pienellä metsäaukiolla morsiusparin päälle taas heitettiin sormustenvaihdon jälkeen riisin sijaan koivunlehtiä. Rouvan veljen vaimon leipoma hääkakkukin oli koivun muotoinen. Muuten hääpöydässä koreili esimerkiksi morsiamen lihanleikkaajaisän tuoma kokonainen sika sekä supisuomalaisia karjalanpiirakoita.

Ohjelma sisälsi australialaista didgeridoo-musiikkia sekä esityksen, jossa häävieraiden tuli matkia erilaisia australialaisia eläimiä.

-Ehkä isäni yrittää nolata minut valokuvilla tai tarinoilla. Mahdollisesti hän myös täyttää jalkaproteesinsa oluella ja laittaa minut juomaan sen, virnisti sulhanen ennen häitä.

Digitaalisten vempainten puute häissä oli iso tekijä juhlien stressittömän ilmapiirin luomisessa.

-Nyt on häissä tulossa se, että toivotaan vieraiden jättävän puhelimet, tabletit ja kamerat pois. Paikalla on kuvaaja, ja loput nauttivat tilanteesta, kertoi häitä kuvannut Kati Länsikylä.

-Australialaiset vieraat haluaisivat lähettää kotiin kuvia juhlista, mutta metsässä ei näytä kivalta, jos ollaan kännykät pystyssä, lisäsi Eveliina.

Dokumentaarisia hääkuvia ottava Länsikylä vaikutti jonkin verran juhlien ulkoasuun, koska tarkoituksena oli nykymuodin mukaan kuvata koko juhlat alusta loppuun. Metsän siimeksessä toteutettuun vihkitilaisuuteen Länsikylä esimerkiksi tarvitsi apulaisen, sillä vieraat seisoivat puiden suojassa, jonne virtasi vain vähän valoa. Oikeanlaiset kuvakulmat vaativat kaksinpeliä ja tikkaita.

Muuten juhlien suunnittelu oli australialaiseen tyyliin rentoa. Pari lapsineen lomaili ensin muutaman viikon Suomessa ja aloitti häävalmistelut kunnolla vasta viikko ennen H-hetkeä.

-Ostimme lentoliput joulukuussa. Aloitimme siitä, että kun meillä on rahat kasassa ja liput, sen jälkeen murehdimme muusta. Äiti varasi juhlapaikan ja otti pappiin yhteyttä. Katille laitoin keväällä viestiä valokuvauksesta, kertoi Eveliina.

Onneksi vihkiminen tapahtui perjantaina, sillä moni kesälauantai oli jo hyvissä ajoin varattu muiden hääparien käyttöön. Parille tähdellisintä oli, että juhlapäiväksi valikoitui nimenomaan kuun kahdeksas, sillä luku on heille maaginen.

-Numero on seurannut meitä koko ajan, esimerkiksi osoitteissa ja Ryanin syntymäajassa. Tapasimme myös vuonna 2008, valotti Eveliina.

Churchillit tutustuivat Australia-päivän juhlissa Eveliinan reppureissatessa toisella puolella maailmaa. Kaverinsa kanssa seikkailemaan lähteneellä neidolla oli jo paluuliput Suomeen hankittuna, mutta Ryan sai nuoren naisen hyppäämään neljän kuukauden kuluttua Suomeen-tulosta uudelleen Australian-koneeseen.

Suuren osan yhteiselämästään he ovat viettäneet eteläisellä pallonpuoliskolla. Suomessa he asuivat myös aikoinaan parin vuoden ajan, mutta nyt Australiassa tietöitä tekevän Ryanin työllisyystilanteen takia perhe päätti palata miehen kotimaahan.

-Ryan lupasi isälleni, että häät vietetään täällä. Elämä meillä on Australiassa, sanoi parhaillaan kotiäitiydestä nauttiva morsian. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic