Lounais-Häme

STT:n tiedot: KRP:n esiselvitys vaikuttaa Merivoimien komentajavalintaan - kommodori Jori Harju nousemassa lippueamiraali Timo Hirvosen ohi

Helsinki
08.11.2018, 21:08

Kotimaa

STT:n tietojen mukaan lippueamiraali Timo Hirvoseen kohdistuva keskusrikospoliisin (KRP) käynnissä oleva esiselvitys on vaikuttanut Merivoimien komentajavalintaan.
Valtioneuvosto esitti torstaina kommodori Jori Harjua Merivoimien uudeksi komentajaksi tammikuun alusta lähtien. Harju toimii nykyisin Merivoimien operaatiopäällikkönä. Samalla valtioneuvosto esittää, että Harju nimitetään amiraalin virkaan viiden vuoden määräajaksi.
Hirvosta valtioneuvosto esittää määrättäväksi erityistehtävään Pääesikuntaan ensi vuoden alusta lähtien. Nykyisin Hirvonen on Merivoimien esikunnan esikuntapäällikkö.
Erityistehtävään siirron taustalla vaikuttavat STT:n tietojen mukaan Hirvoseen liittyvät jääviyskysymykset. Pääesikunnan oikeudellinen osasto on todennut, että Hirvonen on toiminut tehtävissään esteellisenä kahdessa läheistään koskeneessa tapauksessa, kertoi Lännen Media syyskuussa. Hallintolain esteellisyyssäännöksiin liittyvissä tapauksissa oli kyse yhtäältä Hirvosen läheisen palkkaan liittyvästä asiassa ja toisessa tilanteessa läheisen suoritusarvioinnista.
Lokakuussa Puolustusvoimat kertoi lyhyessä tiedotteessa, että se on jättänyt KRP:lle tutkintapyynnöt virkamiesten esteellisyydestä kahdessa eri tapauksessa. KRP ja Puolustusvoimat eivät ole yksilöineet tapauksia. Lännen Media kertoi keskiviikkona, että KRP:n esiselvitys Merivoimiin ja Ilmasotakouluun liittyvistä tapauksista on edennyt niin, että esitutkinnan mahdollisesta aloittamisesta päätetään tällä viikolla.

Virkaikä vaikuttaa

Virkaiältään nuoremman kommodori Harjun nimitys amiraalin virkaan ja siten virkaiältään vanhemman lippueamiraali Hirvosen esimieheksi olisi sotilasorganisaatiossa epätyypillinen ratkaisu. STT:n tietojen mukaan tämä vaikuttaa osaltaan siihen, että Hirvonen ei ole jatkamassa nykyisessä tehtävässään Merivoimien esikunnan esikuntapäällikkönä, vaan hänet määrätään erityistehtävään Pääesikuntaan.
Nimitysesityksen poikkeuksellisuudesta kirjoitti torstaina myös Helsingin Sanomat, jonka mukaan kyseessä on suoranainen yllätys.
Nimitysesitykset ovat menossa presidentti Sauli Niinistön päätettäviksi perjantaina.
Merivoimien nykyinen komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus on jäämässä eläkkeelle vuoden vaihteessa.

https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kenraalikunnan-jasen-toimi-esteellisena-laheistensa-asioissa-puolustusvoimissa-komentaja-paatti-etta-esitutkintaa-ei-aloiteta-227565/
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4146226/Keskusrikospoliisin+esiselvitys+kohdistuu+tapauksiin+Merivoimissa+ja+Ilmasotakoulussa++Komentaja+kiistaa+antaneensa+vaaraa+tietoa
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005892925.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti