Lounais-Häme

Stubb ja Weber kisaavat kaksin EPP:n kärkiehdokkuudesta

Bryssel
17.10.2018, 14:08

Kotimaa

Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokkuudesta kisaa vain kaksi ehdokasta: Alexander Stubb ja saksalainen Manfred Weber. Ilmoittautumisaika kisaan päättyi tänään.
EPP valitsee kärkiehdokkaansa 8. marraskuuta Helsingissä. Kärkiehdokkaat ovat puolueiden ehdokkaita komission puheenjohtajaksi.
Kärkiehdokkaan valitsee 734 äänioikeutettua keskustaoikeistolaista. Ehdokas, joka saa ehdottoman enemmistön, voittaa.
Euroopan parlamentin isoin ryhmä kertoi kisan käynnistymisestä keskiviikkona Brysselissä.
– Olemme olleet kärkiehdokasmenettelyn pioneereja. Se on tapa tuoda EU:ta lähemmäs kansalaisia, EPP:n puheenjohtaja Joseph Daul perusteli.
Weberiä on pidetty ennakkosuosikkina, koska äänioikeutetuista iso osa on saksalaisia, mutta myös siksi, että moni haluaa tukea saksalaista. Stubb tekee kuitenkin selvästi näkyvämpää kampanjaa, mikä voi vedota puolueen jäseniin.
Omien puolueidensa ohella ehdokkailla oli oltava tuki kahden muun maan puolueelta. Stubb on saanut tukea Ruotsista ja Virosta. Weber puolestaan Kreikasta ja Hollannista.
EU-vaalien suurimman puolueen kärkiehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet nousta komission johtoon, mutta varmaa se ei ole, koska järjestelystä ei ole sovittu EU-sopimuksissa.
Vaalien jälkeisessä tuolileikissä valituksi voi tulla joku muukin. EPP:stä paikalle on pohdittu esimerkiksi ranskalaista Michel Barnieria, joka ei asetu mukaan kärkiehdokaskisaan kesken olevien brexit-neuvotteluiden takia.
Barnier oli ehdolla EPP:n kärkiehdokkaaksi vuonna 2014, mutta hävisi luxemburgilaiselle Jean-Claude Junckerille, joka vaalien jälkeen myös nousi komission johtoon.
EPP:n tiedotustilaisuudessa painotettiin keskiviikkona, että puolue on sitoutunut siihen, että kärkiehdokas todella on puolueen ehdokas komission johtoon.
Paineita kärkiehdokasmenettelyn noudattamiseen lisää EU-parlamentti. Parlamentti on linjannut voivansa torjua ehdokkaat komission puheenjohtajaksi, jos he eivät ole olleet kärkiehdokkaina.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic