Lounais-Häme

Stubb jätti oven hieman auki EU-tehtäville - palaa kuitenkin ensin pankkiiriksi

Helsinki
08.11.2018, 17:10

Kotimaa

Alexander Stubb ei paljastanut, nähdäänkö häntä ensi vuoden eurovaalikentillä, mutta myöntää, että Euroopan laajuisesta kampanjoinnista tuli hyvä tunne.
– Luulin ihan oikeasti kaksi vuotta sitten, että politiikka on kokonaan taaksejäänyttä elämää. Kansallinen politiikka kyllä sitä edelleen on. Sitten kun pääsi eurooppalaisille kehille uudestaan, kyllä se hirveän hyvältä tuntui, Stubb kertoi Messukeskuksessa suomalaismedialle.
Stubb hävisi tänään kisan eurooppapuolue EPP:n kärkiehdokkuudesta saksalaiselle Manfred Weberille. Puolueryhmittymän edellisen kärkiehdokaskisan kakkonen, Michel Barnier on sittemmin päätynyt EU:n brexit-neuvottelijaksi. Stubb ei kuitenkaan halunnut ryhtyä spekuloimaan, millaisten merkittävien EU-tehtävien ovet voisivat tulevaisuudessa avautua. Hän huomautti, että huipputehtävät ovat tietyllä tapaa kiven takana.
– Ne ovat melkeinpä sattuman kauppaa, että niistä on oikeastaan turha unelmoida. Luulen, että askel kohti sen tyyppistä unelmaa oli olla mukana tässä kisassa ja tulla uudestaan eurooppalaisiin kehiin, Stubb pohti.
– Katsotaan, mitä tapahtuu. Sehän olisi toki hienoa, jos joku suomalainen pääsisi hyvään paikkaan.
Välittömän lähitulevaisuuden suunnitelmat olivat Stubbilla selvät. Hän kertoi suuntaavansa tänään illalla Finlandiatalon lavalle puhumaan ilmastonmuutoksesta Yhdysvaltojen entisen varapresidentin Al Goren kanssa.
Sitä ennen hän juo pari lasia punaviiniä kampanjatiiminsä kanssa.
– Älkää kertoko siitä Al Gorelle, Stubb letkautti.
Maanantaina Stubb palaa Luxemburgiin jatkamaan työtään Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajana.

”Suuri saavutus pienelle Suomelle”

Häviöstä huolimatta Stubb vakuuttaa olevansa tyytyväinen viime viikkoihin kokonaisuudessaan, vaikka noin 20 prosentin äänisaalis olisi hänen mukaansa voinut olla parempikin.
– Suuri saavutus pienelle Suomelle, hän summasi.
– Toivon, että me teimme tällä kampanjalla palveluksen arvoille, inhimillisyydelle, Suomelle, ehkä kokoomuksellekin, EPP:lle ja Euroopalle.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) korosti olevansa erittäin ylpeä Stubbista. Hän sanoi, että ilman kunnon kärkiehdokaskisaa puoluekokouksesta olisi tullut tanssiva kongressi.
Orpo näkee, että Stubbin EPP-kampanjalla on myös merkitystä kokoomukselle puolueena.
– Suomi, ja kokoomus myöskin, olivat koko ajan keskiössä, totta kai sillä on merkitystä.
Orpo ei sanonut suoraan, olisiko Stubb itsestään selvä komissaariehdokas, jos kokoomus olisi eduskuntavaalien suurin puolue ja pääsisi valitsemaan Suomen komissaaria.
– Kovempaa Eurooppa-osaajaa ei Suomesta löydy. Alex on erittäin pätevä komissaaritehtävään tai muihin Euroopassa oleviin tehtäviin. Olen erittäin iloinen, että Alex lähti tähän mukaan ja palasi politiikkaan tällä tavalla, Orpo kehui.

Sipilä: Sympatiat ovat Stubbin puolella, Weberin valinta oli odotettua

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan oli odotettua, että Manfred Weber nousee kokoomuksen eurooppapuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi ja siten kandidaatiksi EU-komission johtoon. Sipilä on tavannut tänään ja eilen useita EPP:hen kuuluvia EU-johtajia Helsingissä.
Alexander Stubb sai iltapäivällä ratkenneessa EPP:n kärkiehdokaskisassa noin 20 prosenttia äänistä ja ennakkosuosikki Weber noin 80 prosenttia.
– Sympatiat ovat Alexin puolella ilman muuta. Kaikki pitivät häntä pätevänä, mutta tiesivät etukäteen, että taitaa olla aika selvä tilanne, Sipilä sanoi medialle pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
Pääministeri Sipilän oma puolue keskusta kuuluu Euroopan liberaalidemokraattiseen Alde-ryhmittymään. Keskustaoikeistolaiseen EPP-ryhmittymään kuuluvat Suomesta kokoomus ja kristillisdemokraatit.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti