Lounais-Häme

Suhosen huvila täyttyi musiikkivieraista

Alpo Suhosen huvila Villaforss oli vielä perjantai-iltapäivänä tyhjillään, mutta sisältä kantautui kadulle muusikoiden harjoittelu. Takapihalle valkean katoksen alle katettiin buffettipöytää 120 lauantaivieraalle. Salissa odottivat jo esiintymistilan eteen nostetut tuolirivistöt kulttuurinautiskelijoita.

Tyylikkään rakennuksen seinille on ripustettu lukuisia taideteoksia, joita yli satavuotiaan talon omistaja Alpo Suhonen on keräillyt 1960-luvulta lähtien. Verannalla on nähtävissä myös Suhosen pojan, Markus Suhosen, töitä.

-Tapahtuma jatkaa perinteitä. Jo 1800-luvulla Oy Forssa Ab:n aikaan paikkakunnalla oli sinfoniaorkesteri, esitteli Musica Kalevi Aho -tapahtuman isännäksi ryhtynyt Suhonen.

Hän korosti, että Forssa kaipaa nostetta ja samaan aikaan Suomessa on tilaa pienimuotoisille ja korkealaatuisille tapahtumille. Kamarimusiikkitapahtumassa pääosissa ovat säveltäjä Kalevi Aho, kuvataide sekä kulinarismi. Ravintola Vispilän henkilökunta kokkasi syötävää vieraille, ja Antin Konditorian Pekko Koivisto valmisti paikan päälle tuotavat, vihreään marsipaaniin käärityt Kalevi Aho -kakkuleivokset.

Lauantaipäivän soolo-ohjelmasta vastaa pianisti Sonja Fräki, joka treenasi myös perjantai-illan konserttiin muiden kamarimuusikoiden kera. Mozartia ja Ahoa sisältäneen ohjelman suunnitellut soittaja kävi testaamassa huvilan flyygelin Ahon pyynnöstä jo viime kesänä.

-Festivaaleja ja sisäkonsertteja Suomi on täynnä, mutta ennen en ole ollut kotiympäristössä, jossa on ympärillä taidetta ja näin upea puutarha, ihaili pianisti.

Liput perjantai-illan sisäsalin konserttiin oli loppuunmyyty, lauantain pihaohjelmaan ja puisto-buffettiin on vielä mahdollisesti hajapaikkoja jäljellä. Vieraita saapuu tilaisuuksiin ulkomaita myöten.

-Tänne tulee ystäviä eri puolilta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Helsingistä, Porista, luetteli Suhonen.

Tapahtumaisännän oma tie vie kesän aikana myös vähän suurempaan tapahtumaan eli Pori Jazzeille, jonka toiminnanjohtajana hän näkyi 2000-luvun alussa. Myös toinen syy johtaa Suhosen tällä kertaa festivaaleille.

-Huomisiltana buffetissa Junnu Aaltosen bändissä esiintyvällä Laineella on 70-vuotissyntymäpäivät Pori Jazzien avajaispäivänä, Suhonen kertoi.

Laine on ainoa suomalaismuusikko, joka on esiintynyt Jazzeilla joka vuosi sen perustamisesta, eli vuodesta 1966 lähtien.

Musica Kalevi Aholle taas on jo luvassa jatkoa ensi vuodelle. FL

Lauantaina Sonja Fräkin soolokonsertti Villaforssilla kello 16 ja Juhani Aaltonen Quartetin säestämä puisto-buffet kello 19.

Uusimmat

Fingerpori

comic