Lounais-Häme

Suklaa uhkaa loppua maailmasta – Ripeät ilmastotoimet ovat tarpeen

Reilu kauppa ry haluaa kiinnittää Pelasta suklaa -kampanjalla huomioita suklaatuotannon kestämättömiin ympäristö- ja sosiaalisiin vaikutuksiin.
Suklaa on vaarassa loppua maailmasta ilman ripeitä ilmastotoimia. Kuvituskuva. Kuva: Terho Aalto = TA
Suklaa on vaarassa loppua maailmasta ilman ripeitä ilmastotoimia. Kuvituskuva. Kuva: Terho Aalto = TA

Reilun kaupan juhlavuoden kampanja muistuttaa suklaan loppuvan maailmasta vuoteen 2050 mennessä ilman ripeitä ilmastotoimia. Kampanjan mukaan suomalaiset kuluttajat syövät suurimmaksi osaksi kestämättömissä oloissa viljeltyä suklaata, sillä kaakaota sertifioidaan edelleen varsin vähän.

Reilun kaupan viikko tuo katukuvaan hitaasti sulavat uhanalaiset suklaaeläimet – tunturipöllön, apinan, norsun ja sammakon. 20-vuotista juhlavuottaan viettävä Reilu kauppa ry haluaa kiinnittää Pelasta suklaa -kampanjalla huomioita suklaatuotannon kestämättömiin ympäristö- ja sosiaalisiin vaikutuksiin.

– Halusimme luoda oivaltavan ja kantaaottavan kampanjan, joka pysäyttää arjen kiireessä pohtimaan ilmastonmuutoksen ja kaakaonviljelijöiden köyhyyden vaikutuksia suklaan tuotantoon. Suklaan pelastamiseksi tarvitaan ilmastotekoja ja reilummat tuottajahinnat. Reilu kauppa edistää kumpaakin, mutta suomalaisfirmat ja -kuluttajat käyttävät edelleen harmillisen vähän Reilun kaupan suklaata, sanoo Reilun kauppa ry:n viestintä- ja markkinointipäällikkö Mirka Kartano.

Suurin uhka suklaalle on ilmastonmuutos, jonka myötä kaakaopuiden kasvatus käy vaikeammaksi tulevien vuosikymmenien aikana. Kansainvälinen ilmastopaneeli ennustaa, että esimerkiksi Länsi-Afrikan poikki kulkevilla Sahelin ja Sudano-Sahelin alueilla viljelykausi lyhenee vähintään 20 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Pelasta suklaa -kampanjan mukaan Reilun kaupan sertifioima suklaa on vahvasti ilmastoteko, sillä Reilu kauppa asettaa tuotannolle tiukkoja ympäristö- ja ihmisoikeuskriteereitä.

Fingerpori

comic

Uusimmat