Lounais-Häme Forssa

Suklaan sävyinen maailma – salanimellä esiintyvä taiteilija kuvasi harvinaiselle filmille "aikaharhan"

Maija Karisman näyttelyssä korostuvat filmiharvinaisuuden rustiikkiset häiveet.
"Suklaafilmillä" tehdyistä kuvista saa aikaan vanhaa vaikutelmaa. Kun kuvia katsoo, tulee ehkä tunne, että on jossain muussa ajassa kuin 2000-luvulla. Esimerkiksi junakuvasta ei käy ilmi, millä vuosikymmenellä se on otettu. Se on kuin pieni harha, jolla pääsee kauemmaksi.

– Näissä on luontoa, teollista perimää sekä niin sanottua kaksoisvalotushenkeä. Omaa pientä kuplaa, jota olen kuvannut täältä lähiseudulta omasta, pienestä maailmasta.

Salaperäinen, itseoppinut forssalaisvalokuvaaja julkaisee kaikki kuvansa taiteilijanimellä Maija Karisma. Se on reliikki vanhoilta ajoilta, nimi, jolla artisti esiintyi netissä.

– Aloin julkaista kuvia sillä nimellä ja se vain jäi.

Juuret nimeen löytyvät myös bändi Maj Karmasta, jonka musiikista Karisma on aina pitänyt. Yhtyeen nimihän oli ennen myös osuvasti ”Maj Karman Kauniit Kuvat”?

– Toki nimeen liittyy muitakin selityksiä, joita olen heittänyt vähän “diibadaabana” kavereille. He ovat sitten tehneet niistä omat johtopäätöksensä, Karisma naureskelee.

Näyttelyn nimi Small Chocolate World, pieni suklaamaailma, voi jo itsessään saada aikaan yleisöryntäyksen. Vaikka kuvien väritys onkin herkullisen kaakaoinen, nimi juontaa juurensa muusta.

– Näyttely on kuvattu harvinaisella Polaroid Chocolate -filmillä, jonka valmistus loppui vuonna 2008. Se on viimeisiä filmejä, joita Polaroid valmisti ennen kuin teki konkurssin.

Nykyään yksi kymmenen kuvan Chocolate-paketti on harvinaisuus, joka maksaa vähintään 50 euroa. Vanhoista filmeistä ei välttämättä tule edes kuvia

– Mitään takeita ei ole, että filmi toimii – voi olla, ettei yhtään kuvaa onnistu. Vesitornia kuvatessa vasta viides kuva paketista oli sellainen, joka miellytti.

Taiteilijan työssään Karisma jättää digikamerat kokonaan kotiin. Vanhoilla filmikameroilla kuvaaminen on jotenkin vain juurevampaa.

– Nykyään digitaalikuvia otetaan niin paljon. Se virta on valtava, jopa väsyttävä.

– Analogikameroilla kuvaaminen on hidasta, ja siinä ehtii katsomaan muutakin kuin vain koko maisemaa. Se on jotenkin miellyttävän rauhallista, kuin menisi metsään ja nauttisi ympäristöstä.

Karisman kuvia on ollut esillä aiemmin kalenteri-, lehti- ja kirjajulkaisuissa. Näyttelyn kuvat perustuvat samannimiseen kuvakirjaan, jossa on yli 60 Karisman Polaroid Chocolate -filmillä ottamaa kuvaa.

– Ihan kuudella kymmenen kuvan paketilla en koko kuvasarjaa saanut. Sanotaan arvoituksellisesti, että 5–10 pakettia meni.

Tänä vuonna Karismalla on ollut valokuvanäyttelyitä Turussa ja Ranskassa, yksi yhteisnäyttely muiden taiteilijoiden kanssa on vielä tulossa Pariisiin.

– Nyt on meneillään analogisen valokuvauksen renessanssi. Se ei ole katoamassa, vaan yhä nuoremmat kiinnostuvat valokuvauksesta ja ehkä tylsistyvät digikuvaukseen.

Digivirran runsaudessa voi pysähtyä myös näkemään, että valokuvaus on paljon muutakin.

– Ehkä tämä näyttely tuo ymmärrystä, että siinä on enemmänkin kuin vain puhelimella tai digijärkkärillä räpsyttely. FL

Maija Karisman valokuvanäyttely Small Chocolate World Forssan museon aulagalleriassa 23.10.–18.11.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.1.2020

Uusimmat