Lounais-Häme

Suksikauppa luistaa – nyt halutaan mohairia pitovoiteen sijaan

Tammelalainen Raija Siltainsuu asettaa kenkänsä testattavana olevan suksen keskikohdalle. Forssan Intersportin myyjä Henriika Korvenoja testaa, luistaako ja pitääkö suksi niin kuin kuuluu.

-Olen aika laiska voitelemaan suksia. Hiihdämme lähinnä tuolla Pohjois-Tammelassa, ja Torrollekin varmasti menemme, kun saamme välineet päivitettyä. Tärkeintä on, että suksessa on tarpeeksi pitoa, Siltainsuu sanoo.

Siltainsuunkin testaama suksimalli on karvapohjainen. Suksen pohjassa oleva mohairkarva vapauttaa pitoalueen voitelusta. Tärkeää on muistaa puhdistaa karva säännöllisesti.

-Karvapohjasukset ovat nouseva trendi. Säät voivat vaihdella saman päivänkin aikana niin paljon, että perinteisten voideltavien suksien kanssa voi olla helisemässä.

-Karvan saa suksen pohjaan vaihdettua, kun se 1500–2000 hiihtokilometrin jälkeen alkaa kulua, eikä tarvitse hankkia kokonaan uusia suksia, Korvenoja selittää.

 

Tänä talvena etelässäkin on saatu hiihtokilometrejä mittariin. Suomen olympiamenestys hiihdon saralla ei näytä saaneen aikaan lounaishämäläistä hiihtobuumia, vaan innostuksen taustalla ovat hyvät olosuhteet muutaman todella kehnon talvikauden jälkeen.

Forssan Intersportin kauppias Henri Manninen kuvailee menossa olevaa talvea ”normaaliksi”.

-Eivät olympialaiset suomalaisten hiihtointoa nyt ainakaan ole vähentäneet! Viimeiset 4–5 talvea ovat kuitenkin olleet tosi huonoja. Muun muassa siitä syystä ihmisillä onkin aika vanhaa suksikalustoa, ja nyt sitä on tarvetta päivittää. Me olemme uskoneet maastohiihtoon ja reagoineet talven kuluessa, joten ei-oota meidän ei tarvitse myydä.

Samoin on asian laita Someron Sporttikoneessa. Myyjä Mia Mattilan mukaan joissakin pienimmissä lasten senttikoossa saattaa olla puutteita, mutta pääasiassa valikoimaa vielä riittää.

-Talvi ja lumi ovat vilkastuttaneet suksimyyntiä. Joskus muinoin lapsille ostettiin joululahjaksi suksia, mutta nyt odotetaan ensin lumen tuloa. Kun päiväkodista tai koulusta tulee ilmoitus hiihdon tai luistelun alkamisesta, tullaan kaupoille.

 

Ero meneillään olevan talven ja muutaman edellisen välillä on huomattava, mitä tulee suksivälineiden myyntiin, sanoo Forssan Urheilu-Kennin kauppias Pia Kenni-Kujala.

-Vaatetta menee aina, mutta välineet vaativat olosuhteet, joissa niitä voidaan käyttää. Toppahousuja ja lasketteluvaatteita on mennyt tänä talvena tosi hyvin kaupaksi suksien ohella.

Kenni-Kujalan mukaan erilaisten nasta- ja pitokenkien myynti kasvaa vuosi vuodelta.

-Se pääsee aina vähän yllättämään. Naiset ottavat nämä jutut yleensä ensimmäisenä omakseen, mutta nyt miehetkin ovat tulleet kaupoille. Nastakenkiä myydään myös isolla ikähaarukalla.

 

Myös ulkojäät ovat olleet tänä talvena luistelukunnossa jo pidemmän aikaa.

-Vaikka Somerolla on jäähalli ja siellä yleisöluisteluja, ulkojäiden avaus aiheuttaa aina piikin luistinten kysyntään. Myös retkiluistimet tekevät meillä hyvin kauppansa, koska Havuharjulla on hyvä luistelupaana, Sporttikoneen Mia Mattila kertoo.

Lumikengät ja retkisauvat ovat seudun urheiluvälineliikkeissä vielä marginaalinen myyntituote. Yksittäisiä kyselyjä saattaa tulla, jos laji on mainittu esimerkiksi tv-ohjelmassa.

Tänä talvena valikoimissa ei ole varsinaisia uutuustuotteita talviurheiluun, vaikka kehitystyötä olemassa olevissa välineissä tietysti tapahtuu.

-Lumipotkulauta ei ole enää kovin uusi juttu, ja niitäkin meni lähinnä joulupakettiin. Olemme me pari perinteistä potkukelkkaakin tänä talvena myyneet, Mattila naurahtaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti