Lounais-Häme

Sukuvian parissa eläkkeelle asti

-Haikea mieli. Olen hiukan samassa tilanteessa kuin kuudesluokkalaiset, kun edessä on hyppy tuntemattomaan. Seiskalle lähteviä kutosia varmasti vähän jännittää, kuten minuakin jännittää siirtyminen vapaalle, eläkkeelle jäävä Talsoilan koulun rehtori Hannu Toukola kuvailee tuntemuksiaan.

Tänään Toukola viettää viimeisen työpäivänsä lasten parissa. Ensi viikolla on vielä muutama työpäivä tyhjässä koulussa, ja virallisesti eläke astuu voimaan kesäloman jälkeen syyskuun alussa. Rehtorin pestin ottaa ensi lukuvuodeksi haltuunsa vararehtori Pekka Nurminen.

Toukola aloitti Tölön koululla opettajana heti korkeakoulusta valmistumisensa jälkeen vuonna 1980. Into opettamiseen oli luonnollisesti löytynyt jo aiemmin.

-Armeijan jälkeen olin jo jonkin verran sijaisena, silloin kipinä opettamista kohtaan vahvistui, Toukola kertoo.

-Suvussani on ollut aika paljon opettajia, joten ehkä opettajaksi päätyminen on vähän sukuvikakin. Olen myös sosiaalinen ihminen, ja on kiva, kun ympärillä on ihmisiä. Pidän opettamisesta, ja on hienoa nähdä, kuinka lapset oppivat ja kehittyvät.

Toukola ehti opettaa työvuosiensa aikana niin alakoulussa, yläkoulussa kuin lukiossakin. Vuosiin on mahtunut paljon.

-On vaikea nostaa erityisesti yksittäisiä hetkiä esiin, mutta on ollut hienoa, että olen saanut olla opettajana kaikilla kouluasteilla. Se on mielestäni rikkaus, hän pohtii.

Toukola kuvailee itseään opettajana rauhalliseksi ja joustavaksi.

-Rauhallisuutta on varmaan tullut kokemuksenkin kautta. Kun tulee hetkiä, jolloin kaikki ei menekään putkeen, on hyvä istua rauhassa alas ja selvittää tilanne. Ei vain rynnätä eteenpäin.

18 vuoden opettajana työskentelyn jälkeen Toukola siirtyi Talsoilan koulun rehtoriksi vuonna 1998.

-Ajatus rehtorin työstä, sen tuomista tehtävistä ja lisävastuusta alkoivat kiinnostaa, kun olin ollut monen rehtorin palveluksessa, Toukola kertoo.

Nyt yli 30 vuoden ura forssalaiskoulujen palveluksessa tulee päätökseen. Suunnitelmia eläkepäiville Toukola on jo tehnyt.

-Siirryn kolmen M:n palvelukseen: matkailua, mökkeilyä ja metsurointia. Vaimokin on kyllä Marjukka, siinä on yksi M lisää, Toukola nauraa.

Tammelan Teurolla sijaitseva kesämökki on Toukolalle tärkeä henkireikä.

-Viihdyn siellä äärimmäisen hyvin. Kevät on aina parasta aikaa, kun saa tehdä puita mökillä, kuunnella ensimmäisten muuttolintujen laulua ja seurata kevään edistymistä, Toukola pohtii.

Kolmen M:n ja vaimon lisäksi Toukola aikoo löytää aikaa lastenlapsille.

-Kun omat lapset olivat pieniä, jotenkin tuntui, että oli eri kuvakulma lapsiin. Lastenlapsia pystyy seuraamaan paremmin. Vanhemmilla tuntuu olevan aina kiire, isovanhemmilla on aikaa.

Suunnitelmia Toukolalla on myös tälle lauantaille, kun viimeinen yhteinen päivä Talsoilan koulun oppilaiden kanssa on vietetty.

-Minulla on keittiöremontti menossa. Kotona on ollut vähän kaaosta, yritän varmaan tehdä asialle jotain. Iltapäivällä on muutamat ylioppilasjuhlat, sitten tytär tulee palaa Indonesiasta opiskelijavaihdosta. Ehkä illalla saatan ajella vielä mökille saunomaan ja miettimään, että tässä se nyt oli, Toukola hymyilee. FL

 

Kaikki kouluasteet läpi
Aloitti koulutiensä Varsanojan kansakoulussa Ypäjällä.Kävi myös oppikoulun Ypäjällä.Valmistui ylioppilaaksi Forssan Yhteislyseosta 1975.Armeija, jonka jälkeen satunnaista opetustyötä Lounais-Hämeessä.Valmistui Turun opettajakorkeakoulusta vuonna 1980.Aloitti elokuussa 1980 Tölön koululla luokanopettajana.Toimi lukion ja yläkoulun liikunnanopettajana 1986–1988.Paluu luokanopettajaksi Tölöön. Samoissa tiloissa toimi Lehmuskadun koulu, jossa oli erityisoppilaita.Kipinä erityisopetukseen syttyi ja hankki 1990-luvun alussa erityisopettajan pätevyyden.Toimi Tölön koululla erityisopettajana, jonka jälkeen oli yläkoulussa niin sanottuna klinikkaopettajana.Vuonna 1998 Talsoilan koulun rehtori Olavi Mäkipää jäi eläkkeelle, Toukola tilalle.Työskenteli työuran viimeiset 18 työvuottansa Talsoilan koulun rehtorina.Viimeinen koulupäivä oppilaiden kanssa 4.6.2016.Siirtyy 13.6.2016 lomalle.Virallisesti eläkkeelle syyskuun alussa 2016.Yhteensä 18 vuotta opettajana eri kouluilla ja 18 vuotta rehtorina. 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic