Lounais-Häme

Sulkon seuraajan etsintä käynnistyy Forssassa

Forssassa on käynnistymässä seuraajan etsintä kaupunginjohtaja Sami Sulkon siirtyessä näillä näkymin 10. päivänä lokakuuta johtamaan Riihimäen kaupunkia.

Riihimäen kaupunginhallitus tulee käsittelemään kaupunginjohtajan virantäyttöä ja Sulkon työsuhteiden ehtoja tämän kuun 29. päivän kokouksessa, jonka jälkeen Sulkko tulee irtisanoutumaan nykyisestä virastaan Forssassa. Sulkko valittiin Forssan kaupunginjohtajaksi vuoden 2013 toukokuussa.

Sulkko tulee hoitamaan Riihimäen kaupunginjohtajan tehtävää aluksi työsopimussuhteessa 10. päivästä lokakuuta samaisen kuun loppuun Riihimäen nykyisen kaupunginjohtajan Seppo Keskiruokasen jäädessä eläkkeelle marraskuun alusta.

Kokoomuksen Forssan valtuustoryhmän puheenjohtaja Marjo Kotioja-Partanen toivoo, että virantäyttö sujuisi mutkattomasti ja mahdollisimman yksituumaisesti.

Forssa tarvitsee innovatiivisen ja hyvin verkostoituneen kaupunginjohtajan. Samimaisuutta kaivataan jatkossakin. Hän on ollut erinomainen kaupunginjohtaja ja hänen aloittamallaan hyvällä linjalla on hyvä jatkaa. Forssassa on paikka hyvälle, eteenpäin vievälle kaupunginjohtajalle, Kotioja-Partanen sanoo.

Kotioja-Partasen mukaan kuntakentän suuret haasteet maakuntahallintoineen ja sote-uudistuksineen tulevat lisäämään epävarmuutta koko kuntakentässä. Kotioja-Partasen mukaan Forssa on myös seutukunnan veturi, joten uudella kaupunginjohtajalla on myös seudullinen roolinsa.

-Toivon, että kaupunginjohtajan valinnassa edettäisiin rauhallisesti, Kotioja-Partanen sanoo.

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Eino Järvinen odottaa, että Sulkko irtisanoutuisi jo virastaan.

-Talossa pitää olla isäntä ja toivon, että uusi kaupunginjohtaja päästäisiin valitsemaan mahdollisimman nopeasti. Ei ole hyvä asia, jos kaupunki on pitkään ilman johtajaa. Asiat jäävät helposti junnaamaan. Forssa tarvitsee yhteistyökykyisen, hyvän johtajan, Järvinen toteaa.

Järvisen mukaan johtajuutta tarvitaan, koska maakuntahallinto ja sote-uudistus myllertävät lähivuodet kuntakenttää. Uhkana on, että kuntasektori näivettyy koulu- ja vapaa-aikatoimen järjestäjäksi. Järvisen mukaan edessä on todella hankala tilanne.

-Jos Sulkko venyttää irtisanoutumistaan, uuden kaupunginjohtajan valinta siirtyy helposti loka-marraskuuhun, jolloin viran vastaanotto uudella kaupunginjohtajalla voi ajoittua vasta alkuvuoteen, Järvinen laskee.

Järvinen ei ole pahoillaan Sulkon hakeutumisesta Riihimäelle. Järvisen näkemyksen mukaan Sulkon kolmen virkavuoden aikana tulokset ovat jääneet vähäisiksi. Järvisen mukaan Sulkko onnistui pirstomaan Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen ja saamaan naapurikunnat suututetuksi.

-Kaupunginjohtajan valinnasta ei ole vielä paljon keskusteltu. Ensin on hyvä nähdä, ketkä virkaa aikanaan hakevat ja käynnistää keskustelu sen jälkeen. Turha tässä asiassa on lähteä etupeltoon, Järvinen sanoo.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Länninki toivoo, että uuden kaupunginjohtajan virantäytössä olisi käytössä mahdollisimman laajapohjainen ja yksimielinen prosessi.

-Forssaan tarvitaan pätevä kaupunginjohtaja, jolla on myös seudullinen näkökulma Urjalaa, Someroa ja Loimaata myöden. Uuden johtajan pitäisi olla Näkijä, Lännniki sanoo.

Länninki myöntää, ettei Sulkko ole ollut kaupunginjohtajana hänen suosikkilistan kärkipäässä. Länninki sanoo menettäneessä heti kättelyssä makunsa Sulkon rooliin, koska Sulkko lähti alkutöikseen arvostelemaan Koijärven koulun rakentamista. Länninki moittii myös Sulkon tapaa lähteä ajamaan seudullista kuntaliitosta.

-Palvelurakenne pitää Forssassa olla kunnossa ja niin se minun mielestäni nyt on. Toivon, että uuden kaupunginjohtajan valinta sujuu sivistyneesti ja rauhassa Forssaa ja seutukunnan parasta ajatellen, Länninki tiivistää.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Virtanen vastaa kynnykkäänsä uisteluretkeltä Ukonkiven tuntumasta Inarinjärveltä. Virtanen sanoo uudelta kaupunginjohtajalta kaivattavan business-tajun lisäksi erityisesti henkilöstöjohtamisen osaamista. Virtasen mukaan sopiva kaupunginjohtaja voi löytyä yllättävän läheltä eikä häntä tarvitse etsiä Kuopion tai Inarinjärven takaa.

-Kaupunginjohtaja olisi valittava mahdollisimman nopeasti. Valinnassa olisi päästävä yksituumaisuuteen nykyisestä juupas-eipäs -linjasta, Virtanen jyräyttää.

Perussuomalaisten Tuula Ylander sanoo Forssan tarvitsevan johtajaa, joka vie Forssaa eteenpäin.

-Toivottavasti saamme hyviä hakijoita ja kädenväännön sijaan valinnassa päästäisiin mahdollisimman laajaan yksimielisyyteen. Leirien rakentamista ei nyt kaivata, Forssalla ei ole aikaa turhan päiväiseen riitelyyn, Ylander sanoo.

Vihreiden Keijo Koskimies sanoo, että uusi kaupunginjohtaja on valittava mahdollisimman nopeasti. Hänen mukaansa poliittisten päättäjien kannattaisi käydä ensin sisäinen keskustelu siitä, mitä uudelta johtajalta edellytetään. Keskustelu pitäisi olla myös seudullinen.

-Forssassa tarvitaan määrätietoista sillanrakentajaa. Nyt on kysyttävä sitä, mitä haluamme Forssalta 5-10 vuoden kuluttua, Keskimies sanoo.

Kristillisdemokraattien Pekka Murtolahti toivoo uuden kaupunginjohtajan kykenevän laajaan, keskustelevaan yhteistyöhön.

Murtolahti olisi toivonut, että Sulkolle olisi tarjoutunut paremmat lähtökohdat kuin mitä nyt Forssassa oli tarjolla. Murtolahti kiittelee Sulkkoa aktiivisuudesta, mutta hänen toimensa herättivät Murtolahden mukaan liikaa poliittisia intohimoja. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti