Lounais-Häme Kanta-Häme

Summan sankarit olivat paikallisia nuoria miehiä – Pertti Kokkinen dokumentoi kirjaksi II/JR 15:n vaiheet talvisodassa

Talvisota päättyi 80 vuotta sitten 13. maaliskuuta. Pertti Kokkinen dokumentoi kirjaksi paikallisista miehistä koostuvan II/JR 15:n vaiheet.
Pertti Kokkinen tulosti kirjaprojektinsa yhteydessä toistatuhatta sotapäiväkirjasivua. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pertti Kokkinen tulosti kirjaprojektinsa yhteydessä toistatuhatta sotapäiväkirjasivua. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Pertti Kokkinen kiinnostui selvittämään talvisodan tapahtumia luettuaan kesällä 2016 kirjan Talvisota – Sataviisi taistelujen päivää, jossa kerrottiin myös Summan kovista taisteluista. Kokkinen tiesi setänsä Ahti Kokkisen kaatuneen Summan lohkolla.

Kokkinen alkoi etsiä tietoja ja päätyi Kansallisarkiston digitaaliarkistoon. Oli kuin kohtalon johdatusta, että ensimmäinen Kokkisen aukaisema sivu osui setänsä pataljoonan 4. komppanian sotapäiväkirjan kirjaukseen 11. joulukuuta 1939. Kirjaus kertoi kersantti Ahti Kokkisen varmistuspartion lähteneen murrosesteelle ja partion kosketuksesta vihollispartioon.

”Kovassa paikassa miehet olivat”

Kokkinen tulosteli sotapäiväkirjojen sivuja, vertaili tietoja ja teki tapahtumista muistiinpanoja. Hän toteaa, että selvitys uppoutui välillä tunteisiin asti.

– Kovassa paikassa miehet olivat.

Ahti Kokkinen kaatui pataljoonan ankarimmissa taisteluissa Summan lohkon Suokannassa helmikuun puolessavälissä 1940. Pataljoona menetti tuolloin vajaan kolme vuorokauden puolustustaisteluissa kaatuneina 52 miestä. Mustin hetkiin kuului myös 21. joulukuuta, kun tykinammus tuhosi kalvolalaismiesten korsun ja kerralla 19 miestä.

Jokioisten miesten talvisodasta kirjoittanut Markku Saviniemi kehotti Pertti Kokkista kesällä 2018 työstämään kotiseutunsa miesten vaiheet kirjaksi asti. Kokkinen ajatteli aluksi keskittyä Forssan ja Tammelan miesten talvisotaan, mutta päätti laajentaa dokumentin koskemaan koko Jalkaväkirykmentti 15:n toista pataljoonaa. Näin dokumentissa esiin tulee myös Kalvolan ja Hattulan miesten osuus.

Esikuntakomppaniassa oli pääosin Kalvolan ja Tammelan reserviläisiä. 4. komppaniassa oli Forssan ja Tammelan miehiä. 5. komppaniassa oli Kalvolan miehiä ja 6. komppaniassa Hattulan miehiä. Pataljoonan konekiväärikomppania koostui lähinnä Tammelan miehistä.

Välillä kuin salapoliisityötä

Pitkällisen työskentelyn tuloksena on painotuore kirja Janssonin pataljoona. Kirjan nimi juontuu sen pataljoonan komentajasta Frans-Julius Janssonista.

Kokkinen on tehnyt suuren työn koostamalla yhteen kirjaan JR 15:n toisen pataljoonan ja sen tukipatteriston (III/KTR 5) talvisodan vaiheet Karjalankannaksella historiallisista asiakirjoista kuten monista sotapäiväkirjoista ja päiväkäskyistä.

Kirja keskittyy kenttäarmeijan yksiköiden päivittäisiin tapahtumiin mutta käy läpi myös laajempaa tilannekuvaa lähdekirjallisuuteen nojautuen.

Kirjaan Kokkinen koosti kattavan miehistöluettelon paikkakuntatietoineen pyrkien korjaamaan luetteloiden eri versioiden tietojen ristiriitaisuuksia. Apua hän sai Forssan ja Hämeenlinnan seutujen vapaaehtoisilta maanpuolustusjärjestöiltä ja seurakuntien kirkkoherranvirastoista.

– Välillä tämä oli kuin salapoliisityötä.

Paljon kuvia ja piirroksia

Kirjan liitteinä on myös JR15:n I pataljoonan 1. konekiväärikomppanian sotapäiväkirjat sekä esikunta- ja 1. konekiväärikomppanian miehistöluettelot.

Kirjassa on 336 sivua ja lähes 60 kuvaa tai piirrosta.

Omakustanteista kirjaa saa 30 eurolla myös Kokkiselta itseltään (kokkinenpertti@gmail.com). FL

Uusimmat

Fingerpori

comic