Lounais-Häme

Sunnuntaina joukolla Kyynäränharjulle - kevätkesä on retkeilijän parasta aikaa

-Kevätkesä on ehdottomasti parasta aikaa luonnossa liikkumiseen. Luonto on kauneimmillaan ja kaikkialla tapahtuu kaikenlaista koko ajan, sanoo retkeilyharrastaja Pekka Vesala, joka toimii myös paikallisen retkeily-yhdistyksen Lounais-Hämeen Retken puheenjohtajana.

Vesalan mukaan nyt on vuoden paras aika luonnon helmassa tapahtuviin ulkoharrastuksiin kuten patikointiin, lenkkeilyyn, melontaan tai pelkästään vain oleskeluun luonnossa.

 

Lounaishämäläisille tämä varmasti passaa, koska alueella on poikkeuksellisen monipuoliset mahdollisuudet luontoharrastuksiin. Alueella on erityisen paljon matalan kynnyksen luontokohteita, joissa voi retkeilyn ja patikoinnin ohella tehdä paljon muutakin, kuten meloa tai harrastaa frisbeegolfia.

-Alueella on lukuisia paikkoja, joissa on merkittyjä reittejä suhteellisen helppokulkuisessa maastossa. Palvelut ovat luontokohteissa tänä päivänä todella hyvät, monessa paikassa on laavut, pitkospuut, nuotiopaikat ja jopa polttopuut valmiina, Vesala tietää.

Lounais-Hämeen Retken kokeneet retkeilijät Vesala, Olli Pylkkönen ja Hannu Lahti vinkkaavat muutaman koko perheen luontokohteen. Niitä ovat muun muassa Mäkilammin alue laavuineen Forssassa sekä Tammelassa Saaren kansanpuisto, Kyynäränharju, Hämeen luontokeskuksen alue ja Torronsuo.

-Patikointireiteillä tulee nykyisin vastaan paljon alueen ulkopuolella asuvia ihmisiä. Kaikilla ei ole yhtä hyviä mahdollisuuksia lähiretkeilyyn kuin meillä lounaishämäläisillä, Pylkkönen sanoo.

 

Retkeilyn saloihin on helppo vihkiytyä ensi viikonvaihteessa, sillä vuosittain järjestettävän kolmen kunnan kuntokauden avauksen teemana on retkeily.

Forssan, Jokioisten ja Tammelan liikunta- ja vapaa-aikapalvelut järjestävät Koko perheen retkeily tutuksi -tapahtuman Kyynäränharjun upeissa maisemissa. Tilaisuuteen on helppo tulla, sillä ilmainen bussikuljetus järjestetään kaikilta kolmelta paikkakunnalta. Toki myös omalla autolla voi paikalle saapua.

Yhtenä tapahtuman järjestäjänä on Lounais-Hämeen Retki, joka tarjoaa aktiiviensa tietämyksen ja välineitä mukavan päivän järjestämiseksi. Savilahden laavulla on mahdollisuus kysellä retkeilystä ja varusteista kokeneilta harrastajilta.

Paikalle tuodaan myös muutama kanootti, joten tapahtumassa on mahdollista kokeilla melontaa asiantuntevassa ohjauksessa. Koko tapahtuma on ilmainen.

Lisäksi laavulla on tarjolla makkaraa ja mehua.

 

Kuntien vapaa-aikatoimien väki tuntuu olevan innoissaan retkeilypäivästä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuntoavauksen teemana on retkeily.

-Luontoliikunta on nyt todella trendikästä. Lounais-Hämeessä on upeita ulkoilumaastoja ja reiteillä tulee lähes aina vastaan väkeä rinkat selässä ja patikointikengät jalassa, Jokioisten vapaa-aikasihteeri Jari Menna toteaa.

Forssan liikuntasihteeri Pauliina Jolanki kertoo, että tapahtuman bussikyyteihin on vielä vapaita paikkoja.

-Nyt on hyvä tilaisuus lähteä perheen kanssa metsään ja tekemään yhdessä kaikenlaista hauskaa. Ja samalla rauhoittumaan ja nauttimaan luonnosta, Jolanki innostaa. FL

Koko perheen retkeily tutuksi -tapahtuma Kyynäränharjulla alkaa kello 13, kokoontuminen Pirttilahden parkkipaikalle, Kanteluksentie 211, Liesjärven kansallispuisto. Bussikuljetukset: Jokioisten tori klo 12, Forssan kaupungintalo klo 12.15, Tammelan koulukeskus klo 12.30. Paluukuljetus takaisin noin klo 16. Ilmoittautumiset 18.5. mennessä jari.menna@jokioinen.fi

 

Uusimmat

Fingerpori

comic