Lounais-Häme Turku

Sunny Car Centerin oikeudenkäynnissä saatetaan kuulla uusia todisteita ja todistajia

Oikeudenkäynti Sunny Car Centerin vahingonkorvauksista alkoi Turun hovioikeudessa ilman Markku Ritaluomaa.
Yksi oli joukosta poissa, kun Sunny Car Centerin vahingonkorvausasian käsittely alkoi tiistaina Turun hovioikeudessa. Autotalohankkeen vetäjä Markku Ritaluoma ei saapunut oikeuteen haasteesta huolimatta. Kuva: Jani Suhonen
Yksi oli joukosta poissa, kun Sunny Car Centerin vahingonkorvausasian käsittely alkoi tiistaina Turun hovioikeudessa. Autotalohankkeen vetäjä Markku Ritaluoma ei saapunut oikeuteen haasteesta huolimatta. Kuva: Jani Suhonen

Sunny Car Centerin vahingonkorvausoikeudenkäynti alkoi tiistaina Turun hovioikeudessa ilman paikalle haastettua autotalohankkeen puuhamiestä Markku Ritaluomaa.

Viime vuodet ulkomailla viettäneen Ritaluoman oli määrä olla paikalla sillä uhalla, että hovioikeus jättäisi käsittelemättä hänen valituksensa.

Asianajaja Mari Lampeniuksen mukaan Ritaluoma oli poissa terveydellisistä syistä, mutta oikeuden mukaan Ritaluomalla ei ollut laillista syytä poissaoloon.

Oikeus päätyi harkinnan jälkeen kuitenkin hyväksymään Ritaluoman osallistumisen videoyhteydellä.

Kaikki osapuolet hyväksyivät menettelyn, jotta asia saataisiin etenemään eikä kahden viikon mittaiseksi suunniteltua oikeudenkäyntiä tarvitsisi siirtää enää eteenpäin.

Markku Ritaluomaa on tarkoitus kuulla keskiviikkona.

 

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna Ritaluoman ja Sunny Car Centerin hallituksessa Hämeenlinnan kaupungin edustajana olleen Iisakki Kiemungin maksamaan yhtiön ulkomaille siirretyistä varoista vahingonkorvauksia konkurssipesälle.

Ritaluoman osuus oli 6,2 miljoonaa ja Kiemungin 350 000 euroa yhteisvastuullisesti Ritaluoman kanssa.

Molemmat vaativat korvaustensa kumoamista tai ainakin pienentämistä.

 

Hovioikeudessa asian käsittely pyörii pitkälti sen ympärillä, mihin ja miksi yhtiön rahavarat katosivat.

Ritaluoman asianajajan mukaan noin 150 miljoonan euron rahoitusta etsinyt yhtiö joutui useiden huijausten kohteeksi, eikä rikoksen uhriksi joutuminen tee uhrista syyllistä.

Kiemungin valitus perustuu siihen, että hallituksen jäsenenäkään hän ei pystynyt valvomaan hanketta vetänyttä Ritaluomaa. Kiemungin mukaan hän sai osan päätöksistä ja ulkomaille tehdyistä maksuista tietoonsa vasta sen jälkeen, kun hän oli jo jättänyt paikkansa yhtiön hallituksessa.

 

Oikeudenkäynnissä saatetaan nähdä uusia todisteita ja todistajia, sillä Kiemungin asianajaja Pekka Romo esitti oikeudelle tiistaina esitutkintapöytäkirjan, jonka hän haluaisi mukaan todisteeksi.

Kiemunki oli käräjäoikeuden tuomion jälkeen tehnyt tutkintapyynnön epäillystä väärästä lausumasta oikeudenkäynnissä.

Poliisi teki asiassa esitutkinnan ja syyttäjä antoi tämän viikon maanantaina syyttämättäjättämispäätöksen. Tämän myötä esitutkintapöytäkirja muuttui julkiseksi.

Romon mukaan pöytäkirjassa käsitellään yhtenä rahoittajana olleen vakuutusyhtiö Pohjantähden näkemystä sen Sunny Car Centerille lainaamien rahojen käytöstä ja tietoisuudesta siitä, mihin rahat todellisuudessa menivät.

Oikeus päättää myöhemmin kelpaako pöytäkirja todisteeksi ja kuullaanko oikeudessa todistajina kahta Pohjantähden entistä työntekijää. FL

 

Lue myös: Sunny Car Centerin rahojen katoamista puidaan hovioikeudessa – Pesänhoitaja: ”Paniikkinappia olisi pitänyt painaa jo vuonna 2011”

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic