Lounais-Häme Hämeenlinna

Sunny Car Centerin Ritaluoma jättipalkastaan: Arabisijoittaja vaati palkkani korottamista

SCC-oikeudenkäynneissä puitiin keskiviikkona Markku Ritaluoman saamaa muhkeaa palkankorotusta.
Sunny Car Centerin konkurssipesän oikeudenkäynti jatkui keskiviikkona. Iisakki Kiemunki (edessä) osallistui oikeudenkäyntiin salissa ja Markku Ritaluoma (ruudulla) videoyhteyden kautta. Kuva: Jani Suhonen
Sunny Car Centerin konkurssipesän oikeudenkäynti jatkui keskiviikkona. Iisakki Kiemunki (edessä) osallistui oikeudenkäyntiin salissa ja Markku Ritaluoma (ruudulla) videoyhteyden kautta. Kuva: Jani Suhonen

Liikemies Markku Ritaluoma pääsi ääneen keskiviikkona Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa, kun oikeus käsitteli Sunny Car Center -autotalon konkurssipesän haasteita sekä Ritaluomaa että yhtiön hallituksessa Hämeenlinnan kaupungin edustajana istunutta Iisakki Kiemunkia vastaan.

Video- ja puhelinyhteyden kautta ilmeisesti ulkomailta kuultu Ritaluoma vastasi kahteen eri oikeudenkäyntiin liittyviin kysymyksiin, aluksi todistajana ja myöhemmin vastaajana.

Toimitusjohtajana toiminut Ritaluoma sai huhtikuussa 2013 roiman palkankorotuksen, kun hänen kuukausipalkkansa noin kaksinkertaistui 44 000 euroon.

Konkurssipesä vaatii oikeudessa sekä Ritaluomaa että korotuksen hyväksynyttä Kiemunkia korvaamaan näitä palkkoja konkurssipesälle. Sen mukaan ylisuuri palkka pahensi jo vuonna 2011 omat pääomansa menettäneen yrityksen tilaa.

Ritaluoman mukaan hän ei itse ollut aloitteellinen palkan korottamisessa, vaan kertoi rahoittajaksi ehdolla olleen arabimiljonäärin vaatineen sitä.

– Hän asetti 73,9 miljoonan dollarin sijoituksen ehdoksi sen, että minut pitää sitouttaa tähän hankkeeseen kolmen vuoden työsopimuksella. Hän itse ehdotti tätä summaa. Oli investorin tahtotila sitouttaa Ritaluoma loppuun asti, Ritaluoma kertoi.

Ritaluoman mukaan koko hanke perustui hänen persoonaansa. Ilman häntä kaikki olisi kaatunut.

– Mä en juossut palkan perässä, päinvastoin olen pantannut ja menettänyt koko omaisuuteni, kaiken, tän hankkeen tähden.

Ritaluoman mainitsema arabisijoittaja on mystinen herra Malik, joka on todennäköisesti huijausta varten keksitty henkilö.

Konkurssipesää edustanut Jorma Tuomaala kummasteli omassa loppulausunnossaan, miten pelkän peruskoulun käynyt ja puutteellisesti englantia osaava Ritaluoma on voinut edes neuvotella ”Malikin” ja muiden ulkomaalaisten sijoittajakandidaattien kanssa sopimusehdoista.

Pesänhoitajan mukaan Iisakki Kiemungin olisi hallituksen jäsenenä pitänyt jättää Ritaluoman palkankorotus hyväksymättä.

Kiemunki sanoi, ettei hän pyynnöistään huolimatta saanut tietoa yhtiön tilanteesta.

– Pyrin pitämään kiinni hyvästä hallinnosta ja keväällä 2013 vaadin useita kertoja talousraportteja. Ritaluoma piti ne kuitenkin omana tietonaan.

Kiemungin mukaan hänellä ei kuitenkaan ollut mitään syytä pitää hanketta epävarmana, sillä yhtiöllä oli useita rahoittajia ja yhteistyökumppaneita. Myös Ritaluoma korosti, että yhtiö maksoi tuolloin kaikki laskunsa.

Yhtiön jo vuonna 2011 miinukselle painunutta omaa pääomaa Markku Ritaluoma piti luonnollisena asiana.

– Yksikään projektiyhtiö ei näytä plussaa, koska tuottoja ei vielä ole. Ensin pitää suunnitella ja rakentaa, tuotto tulee vasta kaiken valmistuttua.

Oikeudenkäynti jatkuu torstaina, jolloin Ritaluoma vastaa kysymyksiin yhtiön varojen käytöstä ja kuitittomista menoista. Ritaluomaa vaaditaan palauttamaan konkurssipesälle noin 1,1 miljoonaa euroa, HäSa

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic