Lounais-Häme

Sunny Car Centeristä alkanut riita lähti täysin käsistä – ”Joku raja pitää olla”

Kuopatun autotalohankkeen Sunny Car Centerin raunioilta alkanut poliitikkojen välinen riitely Hämeenlinnassa on kärjistynyt tutkintapyynnöiksi poliisille.

Nyt myrskyn silmissä on jo kertaalleen erotetun ja lähes entisessä kokoonpanossaan uudelleen valitun kaupunginhallituksen perussuomalainen varapuheenjohtaja Lulu Ranne, jonka toimista luottamustehtävässään kaupunginhallitus päätti maanantaina tehdä tutkintapyynnön.

Päätöksestä yllättynyt Ranne harkitsee vakavissaan oman tutkintapyynnön tekemistä. Se koskisi osaa kaupunginhallituksen jäsenistä sekä päätöstä valmistelleita kaupunginjohtajia.

Ranne kuvailee Hämeenlinnan poliittista henkeä kafkamaiseksi. Hän pitää itseensä kohdistunutta tutkintapyyntöä käsittämättömänä.

– Se oli kyllä niin harkitsematon poliittinen teko, ettei sitä voi ymmärtää. Joku raja pitää olla siinäkin, miten virka-asemaa käytetään ja kuinka poliittista vastustajaa lähdetään syyttelemään. Vakavasti mietimme nyt tutkintapyynnön rajausta juristini kanssa, Ranne sanoo.

Ranne kokee, että hänestä itsestään tehty tutkintapyyntö on aiheeton ja vailla näyttöä.

– Poliisia pyydetään selvittämään, olenko kertonut totuutta vuonna 2013 tai olenko 2014 tiennyt jotain Sambiasta ja olenko ylipäätään jotain jonnekin vuotanut. Kukaan ei ole kuitenkaan missään kertonut, mihin nämä epäilyt perustuvat.

– Jos mennään niin pitkälle, että tehdään tutkintapyyntö jonkun ihmisen toimintatavoista tai siitä, ettei tuo eukko nyt vaan ole hiljaa, niin siinä vaiheessa ei ole kyse suomalaisesta oikeusvaltiosta, Ranne puuskahtaa.

Hän päättää tutkintapyyntönsä sisällöstä lopullisesti lähipäivinä. Rikosnimikkeinä voivat olla virka-aseman väärinkäyttö tai perätön ilmianto.

Taustalla kohtalokas tietovuoto Sambiaan

Jupakka sai alkunsa elokuussa 2014, kun kaupungissa pitkään valmisteltu autotalohanke Sunny Car Center (SCC) veteli viimeisiään. Sambialaisessa verkkolehdessä väitettiin, että Suomen Finanssivalvonta tutkisi Sambian entisen presidentin lesken Regina Chiluban sijoitusaikeita SCC:iin.

Todellisuudessa leskirouvalla ei ollut mitään tekemistä SCC:n kanssa, vaan autotalohankkeen isä, toimitusjohtaja Markku Ritaluoma oli joutunut niin sanotun nigerialaishuijauksen kohteeksi.

Liikemies alkoi pian epäillä, että tieto vuodettiin Sambiaan Hämeenlinnan kaupunginhallituksesta. Tänä vuonna kaupunginhallituksen jäsen Kari Ilkkala (ps.) tunnusti vuodon.

Tilanteen vuoksi perustetun tilapäisen valiokunnan esityksen perusteella Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto erotti maaliskuussa kaupunginhallituksensa ja valitsi sen pian uudelleen ilman Ilkkalaa.

Alkuperäisen kaupunginhallituksen toisen perussuomalaisjäsenen Lulu Ranteen kohtaloon valiokunta ei ottanut kantaa, vaan jätti hänen asemansa pohtimisen kaupunginhallituksen myöhempään harkintaan.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina aloittaa kuntalain mukaisen virkarikosta koskevan menettelyn Rannetta vastaan äänin 7–3. Lisäksi se päätti tehdä Ranteesta tutkintapyynnön poliisille.

Kaupunginjohtaja luottaa toimintakykyyn

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ei varsinaisesti yllättynyt Ranteen vastatoimesta, vaikka pitääkin sitä ikävänä käänteenä.

– Tilapäinen valiokunta teki työnsä täysin itsenäisesti ja yksimielisesti ja asia oli laitettava kaupunginhallituksessa käsittelyyn. Ei tämä ole mikään virkamiesten kehittelemä asia, Kenakkala sanoo.

Hänen mukaansa kaupunginhallitus on jäseniinsä ja esittelijöihinsä kohdistuvista tutkintapyynnöistä huolimatta edelleen toimintakykyinen.

Mitä tekee kaupungin maineelle?

– Ei tämä tietenkään mikään kiva juttu ole. Aikaa voisi kaupungin tulevaisuudenkin eteen käyttää, mutta tilanteet täytyy ottaa sellaisina kuin ne tulevat, Kenakkala toteaa.

Kuntaliiton lakimies vertaa tapausta Kittilään

Kuntaliiton lakimies Riitta Myllymäki ei pidä vyyhteä täysin poikkeuksellisena, mutta ei yleisenäkään Suomessa.

Lähimpänä vastaavantyyppisenä tapauksena hän pitää Kittilää, jossa on ajauduttu kunnanjohtajan laittomasta erottamisesta syntyneen sotkun jälkeen melkoiseen kunnallispoliittiseen umpisolmuun.

– Siellä ei saatu enää kunnanhallitusta toimintakykyiseksi eikä oikein valtuustoakaan. Se on ehkä äärimmäisin esimerkki lähiajalta. Toivottavasti tässä ei mennä yhtä pitkälle, Myllymäki sanoo.

Hänen mukaansa kaupunginhallituksen jäsenet eivät ole pelkkien keskinäisten tutkintapyyntöjensä vuoksi esteellisiä käsittelemään toisiinsa liittyviä asioita. Jääviys punnitaan aina tapauskohtaisesti.

– Ei voida lähteä siitä, että kun on tehty tutkintapyyntö, sen kohteet olisivat heti sen vuoksi esteellisiä tutkintapyynnön tehnyttä koskevissa asioissa. Muutenhan yksipuolisesti pystyisi jääväämään kenet tahansa.

Myllymäen mukaan luottamushenkilö tai virkamies on esteellinen, jos asiat ovat edenneet jo niin vaikeaksi konfliktiksi, jossa henkilöt eivät ulkopuolisesti arvioiden pysty suhtautumaan toisiinsa enää objektiivisesti.

Tulkinnanvaraisissa tilanteissa Kuntaliitto suosittelee itsensä jääväämistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti