Lounais-Häme Forssa

Suo mun elää – Kuvia Torronsuosta ja ihmisistä, jotka rakastavat sitä

Forssan kirjastossa on esillä valokuvanäyttely, jolla halutaan kiinnittää huomiota Torronsuon lähistölle suunniteltuun kaivostoimintaan.
Anne Immonen ja Satu Vaarula esittelevät Immosen Niina-valokuvaa ja Vaarulan kuvaa, jonka nimi on Huurteiset. Kuva: Lassi Puhtimäki
Anne Immonen ja Satu Vaarula esittelevät Immosen Niina-valokuvaa ja Vaarulan kuvaa, jonka nimi on Huurteiset. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suo mun elää on näyttely, jossa on esillä Anne Immosen ja Satu Vaarulan ottamia valokuvia Torronsuosta ja ihmisistä, jotka rakastavat sitä. Forssan kirjaston Vinkkelissä pidettävä näyttely on tekijöiden ensimmäinen yhteinen valokuvanäyttely, vaikka he ovat tunteneet toisensa jo nuoruudesta alkaen.

Näyttelyssä on päätähtenä huikaisevan kaunis suo. Esillä on 25 valokuvaa, jotka kuvaavat Tammelassa sijaitsevaa Torronsuota eri vuodenaikoina.

– Haluamme tuoda näyttelyssä esille suon yksityiskohtien runsauden ja ehtymättömyyden, Immonen ja Vaarula sanovat.

Immonen on kuvannut suolla myös ihmisiä, joille se on rakas. Kuvissa ihmiset ovat itselleen luontaisten asioiden äärellä valitsemissaan kuvauspaikossa, ja kuvateksteissä he kertovat omasta suhteestaan Torronsuohon.

– Torronsuo on yksi Suomen vaikuttavimmista soista. Turpeen hiilivarasto hidastaa tai estää ilmastonmuutosta pitkällä aikavälillä. Metsäalueineen Torronsuo on tärkeä lintujen ja hyönteisten turvapaikka, levähdyspaikka ja pesimisalue, Immonen ja Vaarula toteavat.

 

Torronsuo on Immoselle ja Vaarulalle tuttu alue monilta retkiltä nuorena ja aikuisena.

– Torronsuo on meidän rakkain luontokohteemme, jossa vierailemme ympäri vuoden. Sen karu kauneus ja koko ajan muuttuvat värit ovat lumonneet meidät. Torronsuo on lumonnut myös monet muut, joille se on tärkeä. Metsähallituksen tilastojen mukaan vuonna 2018 Torronsuon kansallispuistossa vieraili 29 200 kävijää. Ihminen hakeutuu luonnon hiljaisuuteen kauniiden maisemien ääreen liikkumaan, virkistymään ja palautumaan stressistä. Pelkkä luontokuvien katselu edistää muistin toimintaa.

Immonen ja Vaarula ovat huolissaan mahdollisten kaivoshankkeiden vaikutuksesta Torronsuohon.

– Näyttelymme motiivina on kiinnittää huomiota suunniteltuun kaivostoimintaan, joka on lähimmillään muutaman sadan metrin päässä Torronsuon kansallispuiston alueelta. Kaivostoiminta muuttaisi alueen herkkää luontoa ja vähentäisi sen arvoa luontokohteena. Olemme saaneet näyttelymme avajaisiin puhumaan Tammelan vihreiden kunnanvaltuutetun ja Torronsuon kävijän Jan Löfstedtin, jonka aiheena on ”Torronsuo – luontoarvojen ja markkinavoimien ristiveto, kommentit kaavoitukseen ja mineraalien etsintään”.

Satu Vaarulan ottama valokuva Tuhannet aamut on tältä vuodelta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Satu Vaarulan ottama valokuva Tuhannet aamut on tältä vuodelta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Immonen asuu Riihimäellä, ja hän on syntynyt vuonna 1967 Forssassa, jossa hän on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa.

– Valokuvaan aktiivisesti sekä omassa työssäni sosiaalialalla että harrastuksena. Olen valokuvaajana monipuolinen, mutta kuvaan mieluiten ihmisiä ja luontoa yhdessä ja erikseen. Valokuvaus on minulle väline tutkia ja nostaa esille aiheita, jotka eivät jätä minua rauhaan vaan pyrkivät keskusteluun kuvien kautta, Immonen sanoo.

Vaarula asuu Forssassa ja on syntynyt vuonna 1967 Pälkäneellä. Hän on luontokuvaaja, joka on kuvannut maisemia noin seitsemän vuotta ja vesiluontoa noin kuusi vuotta.

– Kuvaamisesta on tullut tapa rentoutua, oppia lisää itsestä ja luonnosta, tallentaa esteettisiä näkymiä ja ottaa kantaa luonnon moninaisuuden säilymisen puolesta, Vaarula sanoo. FL

Näyttely on esillä 2.–14.9. Forssan kirjaston Vinkkelissä kirjaston aukioloaikoina. Avajaiset 2.9. klo 17–18.30.

 

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic