Lounais-Häme

Suojelupoliisi käy läpi Airiston Helmi -tutkinnan takavarikkomateriaalia KRP:n kanssa - poliisi ei tarkenna, mihin supon toiminnan osa-alueeseen materiaali voisi kytkeytyä

Helsinki
27.09.2018, 11:08

Kotimaa

Suojelupoliisi tukee keskusrikospoliisia viikonloppuna Varsinais-Suomessa tehdyissä kotietsinnöissä takavarikoidun aineiston läpikäynnissä, poliisi tiedottaa. Poliisin mukaan tämä johtuu siitä, että osassa materiaalista tarvitaan suojelupoliisin analyysiä ja teknistä asiantuntemusta. Lisäksi suojelupoliisi arvioi mahdollisia kytköksiä omaan toimialaansa.
Suojelupoliisin tehtävänä on torjua sellaisia hankkeita ja rikoksia, jotka voivat vaarantaa valtio- ja yhteiskuntajärjestystä tai valtakunnan sisäistä ja ulkoista turvallisuutta. Ydintoiminta-alueita suojelupoliisilla ovat terrorismintorjunta, turvallisuustyö ja vastatiedustelu.
Poliisi ei halua tarkentaa, mihin suojelupoliisin osa-alueeseen mahdolliset kytkökset voisivat liittyä. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari oli kuitenkin eilen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuultavana, minkä jälkeen valiokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kommentoi lyhyesti johtopäätöksiä kuulemisesta.
– Hyvä puoli tässä on se, että yksi kohde on hyvin tarkkaan tutkittu. Jos tutkinnassa ilmenee, että kansalliseen turvallisuuteen liittyviin epäilyihin tulisi jotain faktapohjaa, se tulee ilmi, Vanhanen sanoi.

Kaksi ihmistä vangittu

Airiston Helmi -yhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Epäiltyinä rikosnimikkeinä ovat muun muassa törkeä rahanpesu, törkeä veropetos ja törkeä työeläkevakuutusmaksupetos.
Poliisi ei halua tutkinnanjohtaja Tomi Taskilan mukaan ottaa kantaa tällä hetkellä esimerkiksi epäiltyjen määriin tai siihen, onko heitä tavoitettu kuulusteluihin. Aiemmin poliisi kertoi, että rikoksista epäiltynä on neljä miestä ja kolme naista.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi eilen yhtiön hallituksen jäsenenä ja nimenkirjoittajana aiemmin toimineen venäläisen sekä yhtiön virolaisen työntekijän. Venäläistä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta, virolaista törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen.
Poliisi löysi viikonlopun kotietsinnöissä tietoteknisen materiaalin lisäksi noin kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic