Lounais-Häme Forssa

Suomalainen antaa keskimäärin viisi lahjaa – vain joka 50:s jättää joululahjat kokonaan ostamatta

Kaupoissa joulusesonki käynnistyy kunnolla pyhäinpäivän tienoilla.
Pöydällä on keskivertosuomalaisen joululahjaostokset: viisi kappaletta.

Tilastot kertovat, että lähes jokainen suomalainen ostaa joululahjoja. Tavanomaisinta on antaa viisi lahjaa. Niin tekee 40 prosenttia suomalaisista. Ainoastaan kaksi prosenttia kansasta ilmoittaa, ettei anna tänä jouluna lahjoja.

Lainanvälittäjäyhtiö Lendo oy:n teettämän kyselyn tulosten mukaan puolet suomalaisista kuluttaa joululahjoihin 100–500 euroa. Yleisintä on sijoittaa joululahjoihin 100–300 euroa: näin tekee joka kolmannes kansasta.

Vaikka eletään nousukautta, vain vajaa kymmenesosa aikoo lisätä joululahjoihin käytetyn rahan määrää.

– 28 prosenttia meistä käyttää tänä vuonna joululahjoihin rahaa vähemmän kuin edellisenä jouluna. Vain yhdeksän prosenttia kertoo käyttävänsä joululahjoihin rahaa enemmän kuin viime vuonna, Lendo Oy:n toimitusjohtaja Tiia Strandell huomioi.

 

Kaupoissa joulu käynnistyy näkyvämmin pyhäinpäivästä alkaen, kertoo Forssan K-citymarketin kauppias Mikko Virtanen.

– Vaikea sanoa, missä määrin ostetaan jo joululahjoja, mutta jouluun liittyvää tavaraa menee enenevässä määrin.

Joulun lähestyessä hyllyillä lisääntyy eritoten sisävaatteiden ja lelujen määrä. Tilaukset on tehty, ja tavarat ovat hyllyillä, joten Virtasen mukaan juuri nyt on loistoaika joululahjaostoksille.

– Hyllyillä on nyt kaikkea. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mitkä tuotteet nousevat hiteiksi. Aina käy kuitenkin niin, että joku tuote loppuu kesken, eikä lisää saa tilattua. Hittilelu voi olla loppu myös maahantuojalta, Virtanen muistuttaa.

 

Vaikka joulu on kulutusjuhlaa, suomalaisilla on tolkku lahjaostoksilla: vain kaksi prosenttia aikoo hankkia lahjoja lainarahalla.

– Rahankäyttö on jouluisin mittavaa, mutta se ei näy kulutuslainamarkkinoilla. Jopa päinvastoin: muu vuosi on vilkkaampaa aikaa, Strandell kertoo.

Lendon selvityksen perusteella myös ilmastonmuutos näkyy selkeästi suomalaisten joulukäyttäytymisessä. Puolet suomalaisista kertoo miettivänsä tänä vuonna lahjapäätöksiä tehdessään ympäristöasioita.

Kysytään vielä lopuksi Virtaselta, milloin joululaulut alkavat soida kaupassa?

– Ei ainakaan vielä, Virtanen naurahtaa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat