Lounais-Häme

Suomalainen haluaa vaurastua vain palkkatyöllä tai yrittämällä – Sijoittamisessa pelottaa pääoman menettäminen

Kuva: Juha Neuvonen
Kuva: Juha Neuvonen

Suomalaiset arvostavat kovaa työtä, jossa leipä tulee pöytään rehdisti, ja vauraus on vain todiste uurastuksesta.

Tämä ilmenee LähiTapiolan teettämästä kyselystä, jossa kartoitettiin suomalaisten asenteita vaurastumiseen.

Arjen katsaus –kyselyn mukaan yli puolet reilusta tuhannesta vastaajasta katsoo, että hyväksyttävin tapa vaurastua ovat palkkatyö tai yrittäminen. Palkkatyön nosti hyväksyttävimmäksi tavaksi 31 prosenttia vastaajista ja yrittämisen 21 prosenttia. Säästäminen tai sijoittaminen ovat vain noin joka neljännen vastaajan mielestä hyväksyttäviä vaurastumisen tapoja. Joka kymmenes vastaaja voisi vaurastua lottoamalla, uhkapelaamalla, perinnöllä tai avioliiton kautta.

Mahdollinen sijoitustappio on vastenmielisempää kuin varma ostovoimatappio

Arjen katsaus –kyselyyn vastanneista sijoittamisen suurin pelote on pääoman menettäminen. Toiseksi eniten suomalaiset pelkäävät sitä, että he eivät ymmärrä sijoittamisesta riittävästi. Lähes yhtä suuri pelko liittyy huonojen sijoitusratkaisujen valintaan.

– Ironista, että sijoitustappio voidaan kokea niin vastenmielisenä, että talletusten kautta lukkiudutaan varmaan ostovoimatappioon. Meillä on sisäänrakennettu taipumus tappion tunteen välttelyyn. Tutkimusten mukaan koemme sijoitustappion jopa yli kaksi kertaa ikävämpänä kuin vastaavan suuruisen sijoitustuoton. Tunnetta voi ainakin osin ohjata tiedon avulla, LähiTapiolan yksitystalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Eläkekysymyksiin vastasi yhteensä 1037 suomalaista. Iältään vastaajat olivat 15–74-vuotiaita. Kysely on toteutettu helmikuussa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Uusimmat

Fingerpori

comic