Suomalainen käy konserteissa ja elokuvissa mutta ei kirjoita tai tee käsitöitä

Helsinki
21.11.2018, 11:18

Kulttuuri

Suomalaisten kirjoitus- ja kädentaitoharrastaminen on vähentynyt huomattavasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta tilastosta, jossa selvitettiin vapaa-ajan osallistumista.
Myös perinteisten kirjeiden kirjoittaminen on romahtanut ja päiväkirjaa kirjoittaa yhä harvempi. Vain joka kymmenes kirjoittaa nykyisin päiväkirjaa, kun vielä 2000-luvun alussa päiväkirjaan ajatuksiaan kokosi joka neljäs.
Kirjoitusharrastus ei myöskään näytä siirtyneen verkkoon. Esimerkiksi blogeja kirjoitti vain kaksi prosenttia.
Iso pudotus on myös erityisesti nuorten ja työikäisten käsityöharrastuksen yleisyydessä, kertoo Tilastokeskuksen tutkija Riitta Hanifi.
– 1980-luvun alussa 10-14-vuotiasta kädentaitoja harrasti vielä lähes 70 prosenttia. Nyt vain alle 40 prosenttia.
Hanifin mukaan syitä voi hakea trendeistä ja esimerkistä.
– Koulujen kädentaitojen opetus ja vanhempien malli vaikuttavat varmasti. Jos kotona ei kukaan tee käsitöitä, niin ei niistä lapsetkaan innostu.

Elokuvat ja konsertit kiinnostavat

Kaikkiaan suomalaisista yli 80 prosenttia on käynyt viime vuoden aikana ainakin yhdessä kulttuuritapahtumassa. Tilastokeskuksen mukaan kulttuuritapahtumissa käytiin nyt hieman enemmän kuin 2000-luvun alussa, kun asiaa viimeksi selvitettiin.
Erityisesti kiinnostavat elokuvat ja konsertit. Ne ovatkin olleet suosituimpia kulttuuritapahtumia. 2010-luvulla elokuvissa käyminen on yleistynyt huomattavasti, kertoo Tilastokeskus.
Konserteista erityisesti pop, rock ja iskelmä innostavat kulttuurikävijöitä. Suomalaisten musiikkimaku näyttää myös laajentuneen. Joulukonsertit ovat keränneet selvästi lisää kuulijoita. Myös rap- ja tekno-keikat innostavat. Niissä käydään kuusi-seitsemän kertaa enemmän kuin 2000-luvun alkupuolella. Heavy metal -konserttien pariin hakeudutaan neljä kertaa useammin kuin ennen.

Koululaiset museoon

Koululaisten taidenäyttely ja -museovierailut ovat yleistyneet, Hanifi kertoo.
– Tähän vaikuttavat niin tarjonta kuin hinta. Myös esimerkiksi kouluilla on vahva rooli siinä, käyvätkö lapset taidemuseoissa.
Yleensäkin lapset ja nuoret ovat osallistuneet kulttuuritapahtumiin aktiivisemmin kuin aiempina vuosina.
Jotkin asiat tilastoissa ovat pysyneet myös samoina.
– Sosioekonomisen aseman mukaisesti ylemmät toimihenkilöt ovat kaikkein aktiivisimpia kulttuuriharrastajia. Pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kaupungeissa kulttuuritilaisuuksissa käydään eniten, ja se tietysti selittyy tarjonnalla, Hanifi sanoo.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic