Lounais-Häme

Suomalainen messu juhlaversiona

Urheilutalo Feeniksin lavalla tullaan näkemään torstaina juhlakuoro, joka hakee vertaistaan. Se kokoaa yhteen Suomalaisen messun merkeissä seutukuntamme alueelta yli sata laulajaa.

Juhlakuorossa ovat edustettuina muun muassa Humppilan ja Tammelan veteraanikuorot, viihdekuoro Kehrät, nuorisokuoro Kuhankeittäjät, Humppilan Projektikuoro, Tammelan Kirkkokuoro, Palava pensas, Koijärven talkookuoro, Jokkisukot ja Ukkoset.

Lisäksi Suomalainen messu kerää Feeniksiin kuorovoimaa Forssan Helluntaiseurakunnan ja Jokioisten kirkkokuoron laulajista. Muhkean kuoron harjoittamisesta juhlakuntoon ovat vastanneet Tiina-Maria Kauppi, Hannu Mäkelä ja Natalia Maltizova.

 

Perustetta juhlakuorolle antaa Suomen satavuotias valtiollinen itsenäisyys. Niinpä 1998 ensiesityksensä saanut ja sittemmin ympäri maata tapahtuneilla esityksillään yleisöä koskettanut ja klassikon aseman saavuttanut messu toteutuu nyt juhlaversiona.

Teoksen Forssassa tapahtuvaa esitystä on valmistellut tiimin vetäjän ominaisuudessa Jokioisten kirkkoherra Jyrki Koivisto. Hän määrittelee suhtautuvansa saamaansa tehtävään luottamuksen osoituksena ja haaveidensa täyttymyksenä.

-Uskon tähän projektiin. Siksi olen tässä mielelläni mukana, hän toteaa.

Jyrki Koivisto arvostaa Suomalaista messua itse teokseen taiteellisesti liittyvien ansioidensa ohella myös teoksen yhteen kokoavan ominaisuutensa perusteella.

-Se yhdistää erilaisten ihmisten ohella niin erilaisia seurakuntia kuin eri kirkkokuntiakin yhteisen viestin, tehtävän ja tavoitteen äärelle, hän viestittää.

 

Forssassa tapahtuvan esityksen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Jokioisten, Tammelan, Forssan, Humppilan ja Ypäjän evankelisluterilaiset seurakunnat sekä Forssan Helluntaiseurakunta, Forssan Vapaaseurakunta ja Ystäväkirkko.

Koivisto muistaa nähneensä Suomalaisen messun kerran elävänä esityksenä Hämeenlinnassa.

-Upea kokonaisuus, jossa suomalaiskansallinen värikylläisyys vivahteineen sekä mielenmaisema tulevat hienosti esille, hän kertaa kokemustaan.

 

Suomalaista messua on ikuistettu matkan varrella niin ääni- kuin kuvatallenteillekin. Forssassa teoksen juhlaversio saa visuaalista täydennystä ilmeeseensä valkokankaalle heijastettavasta kuvakerronnasta.

Messun musiikista vastaava Soitin- ja tanssiyhtye Valkia saa Forssassa vahvistuksekseen paikallisia jousisoittajia. Tilaisuuden juontavat messun isä Lasse Heikkilä sekä jokioislainen laulaja Jaana Pöllänen, jota kuullaan myös solistina muutamassa laulussa.

Pöllänen toteaa valmistautuvansa tehtävään itselleen uudenlaista kokemusta merkitsevän luottamuksen edellyttämää kiitollisuutta ja kunnioitusta tuntien.

-Olen kyllä toiminut juontajana ennenkin, mutta en näin juhlavassa ja tällä tavoin uutta paikallista historiaa luovassa tilaisuudessa.

Hän huomauttaa, että Suomalaisen messun juhlaversioesityksessä on kysymys projektista, jota sellaisen, joka ei osallistu sen tekemiseen, on vaikea ymmärtää kaikissa ulottuvuuksissaan. FL

 

Suomalaisuuden historiaa ja sielunmaisemaa
Suomalaisen messun on säveltänyt ja sanoittanut valtakunnallisesti tunnettuihin musiikkivaikuttajiin lukeutuva Lasse Heikkilä, joka tulee Forssassa myös johtamaan teoksen esityksen.Ajalliselta kestoltaan väliajan sisältävää kaksituntista messua voi luonnehtia tiivistetysti juurevan kansallissävyisistä melodioista koostuvaksi sävelteokseksi, joka luotaa suomalaisuuden historiaa ja sielunmaisemaa myös tanssillisin keinoin.Valtioneuvoston kanslia on liittänyt Suomalainen messu -hankkeen Suomen itsenäisyyden satavuotisohjelmaan.Suomalainen Messu alkaa Forssan urheilutalo Feeniksissä torstaina 9.11. kello 19. Väliajan kahvitarjoilusta huolehtii nuorisokuoro Kuhankeittäjien vanhempainyhdistys.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti