Lounais-Häme Forssa

Suomalainen ruoka kunniaan – MTK Lounais-Hämeen maaseutunuoret tempaisivat jakamalla kananmunia

Kotimaisen tai paikallisen tuotteen alkuperän voi jäljittää sille tilalle, jolla se on tuotettu. Suomalainen ruoka tulee valtaosin perheviljelmiltä, jotka tuottavat ruokaa kestävillä menetelmillä sukupolvesta toiseen.
Maaseutunuoriin kuuluvien Aino-Maria Mänkin ja Jaakko Haaralan antaman kananmunakennon mukaansa napannut Kari Alhainen kertoi arvostavansa kotimaista ruokaa. Kuva: Tapio Tuomela
Maaseutunuoriin kuuluvien Aino-Maria Mänkin ja Jaakko Haaralan antaman kananmunakennon mukaansa napannut Kari Alhainen kertoi arvostavansa kotimaista ruokaa. Kuva: Tapio Tuomela

Suomalainen ruoka on puhdasta, laadukasta, vastuullisesti tuotettua ja turvallista. Näin toteavat MTK Lounais-Hämeen maaseutunuoret, jotka tempaisivat torstaina kotimaisen ja paikallisen ruoan puolesta. Maaseutunuoriin kuuluvat jokioislainen Aino-Maria Mänki ja humppilalaiset Tiia Kuusela ja Jaakko Haarala jakoivat K-Citymarket Forssan edustalla 200 kennoa humppilalaisen Liuhalan tilan kananmunia ja kertoivat kotimaisesta ruoasta ja maataloudesta.

– Suomalainen ruoantuotanto on hyvin valvottua. Kotimainen kananmuna on salmonellavapaata, sillä Suomessa on ainutlaatuinen valvontajärjestelmä. Esimerkiksi Keski-Euroopassa valvonta ei ole läheskään yhtä tiukkaa. Suomessa voi syödä huoletta ilman salmonellan pelkoa raakaa piparitaikinaa tai puoliksi keitettyjä munia, Kuusela sanoo.

Maaseutunuorten tempauksen yhtenä teemana oli lähiruoka. He halusivat jakaa paikallisesti tuotettuja ja pääsiäiseen hyvin sopivia kananmunia.

Kuusela toteaa, että kotimaisen tuotteen alkuperän voi jäljittää sille tilalle, jolla se on tuotettu. Suomalainen ruoka tulee valtaosin perheviljelmiltä, jotka tuottavat ruokaa kestävillä menetelmillä sukupolvesta toiseen.

– Ruoan turvallisuus on tärkeää myös suomalaisessa lihantuotannossa, ja kotimainen liha on antibioottivapaata, Haarala sanoo.

Maaseutunuorten mukaan kotimaisen ruoan arvo pitää palauttaa kunniaan. Heitä harmittaa, että ulkomailla tapahtuneet laiminlyönnit saatetaan sekoittaa suomalaisen ruoantuotannon toimintatapoihin.

– Suomalaiset tuottajat tekevät kovasti töitä ruoan turvallisuuden ja laadun eteen. Suomalainen tuottaja on myös ylpeä vastuullisesta työstään ja tuotteistaan, Mänki toteaa.

Maaseutunuoret muistuttavat myös vuodenaikojen merkityksestä, sillä Suomen talvi puhdistaa pellot taudeista ja tuholaisista ja kesä tuo tuotteisiin hyvän maun.

Maaseutunuorten jakamat kananmunakennot kiinnostivat ohikulkijoita. Kennon mukaansa ottanut tammelalainen Kari Alhainen kiitteli kotimaisen ruoan laatua.

– Ostan aina ehdottomasti kotimaista ja mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa, sillä en luota ulkomaisiin elintarvikkeisiin. Maaseutunuorten jakamat kananmunat aion käyttää leivonnassa, Alhainen sanoi.

Alhaisen mukaan laatu saa myös maksaa, joten häntä ei haittaa, vaikka kotimaiset elintarvikkeet olisivat kalliimpia kuin ulkomaalaiset.

Huittisista Forssaan asioille poikennut Markku Järviö kertoi laittavansa maaseutunuorten antamat kananmunat kotonaan kattilaan kiehumaan.

– Arvostan kotimaista ruokaa todella paljon ja katson kaupassa, että ostan suomalaisia tuotteita. Kotimainen ruoka on hyvänmakuista, laadukasta ja turvallista eikä se sisällä turhia lisäaineita. Olen myös valmis maksamaan kotimaisesta laadusta enemmän kuin vastaavista ulkomaalaisista tuotteista, Järviö sanoi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic