Lounais-Häme

Suomalaiselle laatuleivälle oma esitaistelija

”Täällä leivottua leipää!” ”Omasta myllystä!”

Näin iskee marketin paistopisteen mainoslause, mutta harva kuluttaja ottaa selvää mistä taikina on tullut tai missä maassa mylly sijaitsee. Suomalainen leipomoala näivettyy, jos asiakas ei kysy alkuperää eikä vaadi Suomessa alusta asti leivottua leipää. Samalla työpaikat valuvat ulkomaille. Suunta voidaan vielä kääntää.

Suomalainen leipäkori -hanke käy taistoon suomalaisen leipäkulttuurin ja sen tulevaisuuden puolesta. Kanta-Hämeestä valtakunnalliseksi leviävää hanketta hallinnoi Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä.

– Kotimaista leipää ja leipomoalaa uhkaavat halpuutus, tuontileipä ja -raakapakasteet sekä paistopisteet. Etenkin pienet leipomot ovat olleet voimattomia tämän kehityksen edessä ja ovat kaivanneet apua ja tukea. Tarve taisteluun on noussut leipomoista, kertoo projektipäällikkö Minna Mäkinen.

Leipomoala on Suomessa eniten työllistävä elintarviketeollisuuden ala. Leipomoissa työllistyy noin 10000 henkilöä ja välillisesti huomattavasti enemmän. Suomessa toimii noin 680 leipomoa, joista kaksi on suurta eli Fazer ja Vaasan. Keskisuuria on noin 50 ja valtaosa on pieniä yrityksiä.

-Mukaan hankkeeseen halutaan kaikki leipomot eri puolilta Suomea, ja hanke jalkautuu seuraavaksi yrityksiin, Mäkinen toteaa.

Leipomoala kaipaa apua esimerkiksi täydennyskoulutuksen kehittämiseen ja yritysten kilpailukyvyn parantamiseen esimerkiksi juuri tuontituotteita vastaan. Paikallisuudesta, mauista ja laadusta halutaan koulia valtti, jolla taitetaan alan halpatuonti. Imagotyötäkin on tehtävä.

-Leivät, suolaiset ja makeat herkut ovat parhaimmillaan upeaa käsityötä. Haluamme palauttaa myös arvostuksen alan työhön, ammatteihin ja mestaritason osaamisen, Mäkinen lisää.

Leipäkori aikoo avautua myös kansainvälisille markkinoille. Mäkinen on varma, että suomalainen moni-ilmeinen leipäkulttuuri terveellisine tuotteineen voi saada sijaa vaikkapa Keski-Euroopassa. FL

Laatuleipää läheltä
Hankkeen tavoitteena on muodostaa Kanta-Hämeeseen ja välillisesti koko Suomeen vahva leipomoalan osaamiskeskittymä.Tavoitteina on myös monipuolistaa leipomoalan koulutustarjontaa toimialan tarpeiden mukaan.Suomalainen leipäkori tuo lisäarvoa leipomoille kansainvälisistä yhteyksistä ja yhteistyöstä sekä antaa leipomoille työkaluja liiketoiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen.Se synnyttää viiden vuoden aikana Suomeen vahvan ja tunnetun tukijärjestön ja toimintatavat monipuolisen ja rikkaan leipäkulttuurin edistämiseksi.sKaksivuotista projektia hallinnoi Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus ja ESR

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti