Lounais-Häme

Suomalaisen ruoan päivää vietetään – Neljä viidestä pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa

Ihmiset haluavat tietää, kuka on tuottanut heidän ruokansa ja minne tuotanto on jäljitettävissä.
Suomi syö -tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat ruokaansa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomalainen ruoka nostetaan parrasvaloihin keskiviikkona 4. syyskuuta, kun maassamme vietetään ensi kertaa Suomalaisen ruoan päivää. Elintarviketeollisuusliiton mukaan huomionosoitus on enemmän kuin paikallaan, sillä suomalaisella ruoalla on pitkä lista vahvuuksia puolellaan: ruokamme on turvallista, laadukasta, puhdasta ja innovatiivista.

Elintarviketeollisuudella eli ruokia ja juomia valmistavilla yrityksillä on ainutlaatuinen rooli, jotta alkutuotannon raaka-aineet saadaan kuluttajaystävälliseen ja helppokäyttöiseen muotoon. Suomalaisista yli 80 prosenttia asuu kaupungistuneilla alueilla ja ostaa ruokansa pääosin kaupasta tai erilaisista ruokapalveluista.

– Monikaan urbaani kuluttaja ei osaisi käyttää esimerkiksi kauran jyviä sellaisenaan, mutta kun elintarviketeollisuus jalostaa kaurasta hiutaleita, jauhoa, juomaa tai vaikkapa nyhtökauraa, niitä on helppo syödä tai käyttää ruokiin ja leivonnaisiin, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo.

 

Suomi syö -tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat ruokaansa. Lähes neljä viidestä (78 prosenttia) pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa. Yhä useampi kiinnittää huomiota ostamiensa elintarvikkeiden kotimaisuuteen. Ihmiset haluavat tietää, kuka on tuottanut heidän ruokansa ja minne tuotanto on jäljitettävissä.

– Suomalainen ruoka on lähiruokaa. Kun ruoka tulee omasta maasta, pystymme varmistamaan, että esimerkiksi tuotannon ilmastovaikutuksia vähennetään määrätietoisesti ja eläimet voivat tulevaisuudessakin hyvin, Pia Pohja kiteyttää.

Elintarviketeollisuus tarjoaa työtä ja tuottaa arvonlisää Suomen kaikissa maakunnissa.

– Ollaan ylpeitä rikkaasta ruoka- ja juomakulttuuristamme ja syödään ilolla kotimaassa valmistettua hyvää ruokaa. FL

 

Lue myös: Mielipidekirjoitus suomalaisen ruoan päivästä

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic