Lounais-Häme

Suomalaiset ajavat aiempaa parempikuntoisilla renkailla - talvirenkaista pidetään kesäkumeja parempi huoli

Helsinki
30.10.2018, 16:32

Kotimaa

Kun talvirenkaita vaihdetaan nyt urakalla ajokkeihin Suomessa, alan ammattilaiset pääsevät aitiopaikalle vertaamaan, missä kunnossa renkaat keskimäärin ovat. Näyttää siltä, että menossa on myönteinen muutos.
– Kuten myös rengasratsioissa viimeksi kävi ilmi, autojen renkaat ovat keskimäärin parempikuntoisia kuin aiemmin. Syynä voivat osaltaan olla parantunut asenne, parantunut varallisuus ja katsastuksen rengassääntöjen kiristyminen, arvioi Vianorin Tampereen Sarankulman palvelupisteen päällikkö Juha Laulumaa.
Samansuuntaista muutosta ovat havainneet Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora ja Vantaan Ala-Tikkurilan Euromasterin rengasmyyjä Juhani Kortelainen. Nuoran mukaan tasoeroa on myös talvi- ja kesärenkaiden välillä.
– Talvirenkaat pidetään lähtökohtaisesti paremmassa kunnossa kuin kesärenkaat. Eräs syy tähän on se, että kuljettaja voi todeta talvirenkaiden pitokyvyn helpommin kuin kesärenkaiden. Kesärengas joutuu harvoin pitokykynsä äärirajoille, Nuora vertaa.
Toisaalta kesärengas on salakavalampi: kun sen pito loppuu, pito tapaa hävitä kerralla tyystin.

Kuljettajan vastuu kasvaa

Laulumaan mainitsema katsastussääntöjen muutos tuli voimaan keväällä. Nykyisin renkaiden hylkääminen katsastuksessa johtaa ajokieltoon, kun aiemmin sai yleensä kuukauden aikaa ostaa uudet renkaat ja tulla sen jälkeen katsastuksen lopputarkastukseen.
Autonrenkaita koskeva säännöstö on muuttumassa melko pian myös lisää. Vuonna 2020 tulee voimaan jo tehty lainmuutos, joka määrää vaihtamaan autoon talvirenkaat aina, kun keli niiden käyttöä vaatii. Nykyiset päivämäärärajat talvirenkaiden käyttökaudesta siis poistuvat kokonaan.
– Lainmuutos korostaa vahvasti kuljettajan omaa vastuuta. Ajokelin muuttuminen ja myös sen alueelliset erot pitää pystyä ennakoimaan entistä paremmin, sanoo Autonrengasliiton Nuora.

Yllättääkö talvi aina?

Talvirenkaita vaihdetaan paraikaa eteläisessä Suomessa autoihin ruuhkassa.
– Vaikka renkaiden vaihdon aika tulee suunnilleen samaan aikaan joka vuosi, se pääsee yllättämään autoilijan aina, linjaa Kortelainen.
Suomen pohjoisosassa talvirenkaat ovat jo pääosin käytössä.
– Meillä ei ole enää jonoja renkaiden vaihtoon, kertoi Rovaniemellä toimivan Lapin Kumin rengasmyyjä Keijo Perälä STT:lle tiistaina.
Keskisemmässä Suomessa näyttää käyneen tällä kertaa hyvä onni: pahoja ruuhkia ei ole syntynyt ainakaan Laulumaan toimipisteellä Tampereella.
– Syksyllä 2017 talvi tuli yhdellä kertaa ja kaikki yrittivät päästä vaihtamaan renkaat autoihinsa samaan aikaan. Nyt asiakkaat muistivat vielä viime syksyn ongelmat. Renkaiden vaihtoon alettiin tulla jo varhain, 15 lämpöasteen kelissä, Laulumaa kertoo.
Nuoran mukaan varsinkin rengashotellien hintatasossa näkyy, missä osassa maata ollaan.
– Pääkaupunkiseudulla kiinteistöjen vuokrataso on korkea, jolloin myös rengassäilytys maksaa enemmän.
Kortelaisen mukaan rengassäilytys, allevaihto, pyörien pesu ja vakuutukset maksavat heillä yhteensä runsaat sata euroa. Pelkkä renkaiden vaihto maksaa Ala-Tikkurilan Euromasterilla 44 euroa. Rovaniemellä Lapin Kumin rengashotellin kausimaksu ja renkaiden vaihto rokottavat lompakkoa yhteensä 75 euroa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic