Lounais-Häme

Suomalaiset ajavat muita useammin väsyneinä – Myös kännykän käyttö ratissa on Suomessa yleistä

Suomalaiset autoilevat niin väsyneinä kuin kännykkä kourassaankin.
Joka toinen suomalainen on ajanut niin väsyneenä, että silmien auki pitäminen on ollut vaikeaa. Kuva: anja filppula
Joka toinen suomalainen on ajanut niin väsyneenä, että silmien auki pitäminen on ollut vaikeaa. Kuva: anja filppula

Suomalaiset kuljettajat ajavat keskiarvoa enemmän väsyneinä, kertoo tuore kansainvälinen ESRA2-tutkimus.

Lähes kolme kymmenestä suomalaisesta kuljettajasta kertoo ajaneensa edellisen 30 päivän aikana niin väsyneenä, että silmien auki pitäminen on ollut vaikeaa. Eurooppalaisten maiden keskiarvo oli liki kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän.

Väsymys näkyy etenkin kesän onnettomuuksissa.

– Väsyneenä ajamisen seuraukset näkyvät valitettavalla tavalla myös Suomessa tutkijalautakuntien tutkimissa kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa. Valvomisen ja juhlimisen jälkeen tapahtuva ajaminen tai pitkä yhtäjaksoinen ajorupeama on tyypillistä nukahtamisen seurauksena tapahtuneissa onnettomuuksissa, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Joka toinen suomalainen kertoo myös ajaneensa ja puhuneensa kännykkään ilman handsfreetä viimeisen 30 päivän aikana. Lukema on yli 20 prosenttiyksikköä vastaajien keskiarvoa enemmän.

Yli kolmasosa suomalaisista on tarkistanut puhelimesta viestejä tai selaillut sosiaalista mediaa ratin takana. Kävellessään niin on tehnyt lähes kaksi kolmasosaa, ja pyörän satulassa reilu neljäsosa.

– Suomalaiset ovat tunnetusti kännykkäkansaa, mutta liikenteessä laite on riski. Kännykkä vie huomion liikenteestä, kulkee sitten autolla, pyörällä taikka jalan. Kännykän käyttäjä ei itse välttämättä edes huomaa aiheuttamiaan vaaratilanteita, huomio kun riittää vain siihen kännykkään, sanoo Valtonen.

Käytön yleisyydestä huolimatta kännykän käyttö liikenteessä ei saa yleistä hyväksyntää. Vain muutama prosentti ESRA2-kyselyyn vastanneista pitää kännykän ajonaikaista käyttöä hyväksyttävänä.

ESRA2-kysely toteutettiin vuonna 2018 ja se kartoitti yhteensä 32 maassa tienkäyttäjien asenteita ja kokemuksia liikenteessä. Pääosa maista oli eurooppalaisia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic