Lounais-Häme

Suomalaiset eivät digipaastoa lomallaan – Ulkomailla puhelinta käytetään edelleen varovasti

Valtaosa suomalaisista eli 74 prosenttia pitää kännykän lomallaankin taskussa tai laukussa pääsääntöisesti koko ajan.
Suomalaiset eivät luovu matkapuhelimen käytöstä lomallakaan. Kuva: Juhani Salo
Suomalaiset eivät luovu matkapuhelimen käytöstä lomallakaan. Kuva: Juhani Salo

Kulkeeko matkapuhelin mukana lomallasi yhtä tiiviisti kuin arkenakin? Et ole yksin, sillä suomalaiset eivät pidä digipaastoa lomallaan, vaan saattavat käyttää matkapuhelinta jopa enemmän lomalla kuin arkena. 64 prosenttia suomalaisista arvioi käyttävänsä kännykkäänsä lomallaan yhtä paljon tai enemmän kuin arkena. Tulos selviää matkapuhelinoperaattori Moin tutkimusyhtiö Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Valtaosa suomalaisista eli 74 prosenttia pitää kännykän lomallaankin taskussa tai laukussa pääsääntöisesti koko ajan.

Vaikka kännykkä kulkee lomallakin suomalaisten mukana, lomalla puhutaan vähemmän puheluita ja lähetetään tekstiviestejä kuin arkena. Mobiilidatan käyttö pysyy kuitenkin ennallaan ja jopa kasvaa. 61 prosenttia joko pitää käytön ennallaan tai kasvattaa käyttöään.

– Puhelimessa puhuminen ja tekstiviestien lähettäminen vaikuttaa olevan suomalaisille työhön ja arkeen liittyvä juttu. Muu puhelimen käyttö, kuten kuvien ja videoiden ottaminen ja katselu ja karttapalveluiden käyttäminen kuuluvat kuitenkin myös lomaan, toteaa Moin toimitusjohtaja Petri Lahtinen.

Sen sijaan ulkomailla puhelinta käytetään edelleen varovasti, vaikka EU-alueen roaming-maksut poistuivatkin viime vuonna. 68 prosenttia kyselyyn vastanneista ja ulkomaanmatkoja tekevistä arveli käyttävänsä puhelinta vähemmän kuin arkena. 15 prosenttia heistä ei puhu ulkomailla puheluita lainkaan, 49 prosenttia puhuu vain vähän.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaiset edelleenkin pelkäävät matkapuhelimen käyttöä ulkomailla. EU-alueella matkapuhelinta voi kuitenkin käyttää melko huoletta, Lahtinen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic