Lounais-Häme

Suomalaiset kuuluvat Euroopan ahkerimpiin paristojen ja akkujen kierrättäjiin

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Suomalaiset ovat Euroopan neljänneksi ahkerimpia paristojen ja akkujen kierrättäjiä, kun kierrätysmäärää verrataan asukaslukuun.

Eurooppalaisten paristojen ja akkujen keräysorganisaatioiden järjestö Eucobatin vuoden 2017 tilaston mukaan kärkipaikkaa paristojen kierrätyksessä pitävät tanskalaiset. Heti perässä tulevat belgialaiset, hollantilaiset ja suomalaiset.

– Suomessa aktiivisuuteen on varmasti vaikuttanut se, että 13 000 keräyspisteen verkostomme on asukaslukuun verrattuna Euroopan laajimpia, Liisa- Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä sanoo tiedotteessa.

Suomalaiset kiikuttivat keräyspisteille viime vuonna keskimäärin karkkipussillisen verran käytettyjä virtalähteitä, eli noin 270 grammaa.

Myös Euroopan aktiivisimpia käyttäjiä

Eucobatin tilaston perusteella suomalalaiset myös käyttävät paristoja ja akkuja keskivertoeurooppalaista enemmän.

– Syytä tähän voi vain arvailla. Voisiko tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että me suomalaiset viihdymme johtojen tavoittamattomissa mökillä ja luonnossa liikkumassa, Stenbäck pohtii.

Moni ahkerakin kierrättäjä unohtaa, että käytettyjen paristojen ja akkujen virtanavat tulee suojata esimerkiksi teipillä ennen niiden kierrättämistä. Teippi on kierrätyksen pelastusrengas, joka estää mahdolliset oikosulut, jotka voivat aiheuttaa jopa tulipaloja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti