Lounais-Häme Forssa

Suomalaiset lukevat yhä lehtensä mieluiten paperilta – Forssan Lehden lukijamäärä kasvoi

Perinteisellä paperisella sanomalehdellä on edelleen ystävänsä, mutta digiversioiden käyttö kasvaa koko ajan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomalaiset lukevat edelleen lehtensä mieluiten paperilta. Kansallisen mediatutkimuksen mukaan suomalaisista useampi kuin yli yhdeksän kymmenestä lukee viikoittain sanoma- tai aikakauslehteä.

Forssan Lehden lukijamäärä eli kokonaistavoittavuus on noussut tutkimuksen mukaan selvästi. Kun syksyllä 2017 Forssan Lehti tavoitti 35 000 lukijaa, viime vuonna lukijoita perinteisellä paperilehdellä ja sen digitaalisella versioita lukijoita oli 39 000.

Lukijamäärät ovat kokonaistavoittavuuslukuja, johon on sanomalehdissä laskettu viikon aikana painettua lehteä tai jotain sen digitaalista versiota lukeneet ihmiset.

Aikakauslehtien kokonaistavoittavuuteen lasketaan yksittäisen numeron keskimääräinen lukijamäärä ja viikottaiset digilukijat.

Painettua lehteä lukee viikoittain 75 prosenttia suomalaisista. 65 prosenttia suomalaisista lukee lehteä digitaalisesti.

Lehtien lukeminen on kuitenkin vähentynyt selvästi. Vielä vuonna 2011 sanoma- tai aikakauslehteä luki 99 prosenttia suomalaisista, kun luku oli nyt 91 prosenttia. Erityisesti painettua lehteä lukee entistä harvempi.

Sanomalehdistä eniten lukijoita on Ilta-Sanomilla, joka tavoittaa joka viikko 2,5 miljoonaa suomalaista. Seuraavaksi eniten lukijoita oli Iltalehdellä (2,3 miljoonaa) ja Helsingin Sanomilla (1,7 miljoonaa). Hämeen Sanomien tavoittama lukijamäärä on 74 000.

Aikakauslehdistä suosituin on Yhteishyvä, joka tavoittaa 1,8 miljoonaa lukijaa. Seuraavaksi suosituin oli Pirkka (1,5 miljoonaa).

Kansallinen mediatutkimus on kyselytutkimus, johon vastasi 26 024 suomalaista. Tutkimuksen tilasi lehtikustantajien, mediatoimistojen ja mainostajien omistama yritys Media Audit Finland ja sen toteutti Kantar TNS. FL/STT

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic