Lounais-Häme

Suomalaiset melko nopeita syömään ja juomaan – kotitöissä isot erot miesten ja naisten välillä

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on tilastoinut sitä, kuinka paljon eri maissa käytetään aikaa syömiseen ja juomiseen. Suomessa syödään ja juodaan päivässä yksi tuntia ja 21 minuuttia.

Se on selvästi vähemmän kuin Ranskassa, Italiassa, kreikassa ja Espanjassa, joissa vastaava luku on hieman yli kaksi tuntia. Ranskassa aikaa käytetään eniten, noin 2 tuntia ja 13 minuuttia.

Nopeimmin ruokailut hoidetaan Yhdysvalloissa, joissa aikaa niihin menee päivässä tunti ja kaksi minuuttia. Myös Kanadassa ruokaillaan alle tunti ja 10 minuuttia.

OECD-maiden keskiarvo on tunti ja 32 minuuttia eli suomalaiset ovat näiden kehittyneiden maiden keskiarvon nopeammalla puolella.

Tiedot perustuvat 15-64 -vuotiaita koskevaan aineistoon. OECD:llä on tällä hetkellä 35 jäsenmaata.

Kotitöissä räikeitä eroja

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on tilastoinut samalla sitä, kuinka paljon järjestön eri maissa erilaisia palkattomia töitä tehdään ja miten nämä työt jakautuvat naisten ja miesten välillä.

Naiset tekevät räikeästi enemmän kotitöitä ja muita palkattomia askareita miehiin verrattuna.

Meksikossa naiset tekevät päivän aikana noin 6 tuntia ja 20 minuuttia palkattomia töitä, joihin luetaan kotityöt, lasten tai aikuisten hoitaminen, ostoksilla käyminen, vapaaehtoistoiminta tai muu palkaton työ. Meksikolaisten miesten vastaava työpanos on päivässä 2 tuntia ja 17 minuuttia eli yli neljä tuntia vähemmän kuin naisilla.

Kaikissa OECD-maissa naisten osuus näistä töistä on paljon suurempi kuin miesten.

Suomessa naiset tekevät palkattomia askareita 3 tuntia ja 55 minuuttia päivässä. Suomalaisten miesten vastaava ”kotityöaika” on 2 tuntia 37 minuuttia päivässä. Muihin OECD-maihin verrattuna suomalaisia miehiä ahkerampia ovat lähinnä tanskalaiset, norjalaiset, belgialaiset ja australialaiset miehet. Myös puolalaiset ja slovenialaiset miehet ovat samoissa lukemissa suomalaisten miesten kanssa.

Tanskalaiset miehet ovat OECD:n tilaston mukaan ”avuliaimpia” 3 tunnin ja 6 minuutin työpanoksella.

Miesten osalta alle tunnin kotityöaikaan jäädään Intiassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic